Lisansüstü öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin dengeli yaşam ve rekreasyonel spor iyi oluşlarının farklı değişkenlere göre incelenmesi (Kütahya ili örneği)
An analysis of the balanced lifestyle and recreational sports practices of foreign students enrolled in graduate programs according to different variables (The case of Kütahya province)
- Tez No: 1009104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dengeli Yaşam, Rekreasyon, Spor İyi Oluş, Balanced Life, Recreation, Sports Well-being
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde lisansüstü öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin dengeli yaşam düzeyleri ile rekreasyonel spor iyi oluşlarının farklı demografik ve sosyo-kültürel değişkenlere göre incelenmesidir. Nicel bir araştırma olan bu çalışmada tarama modeli benimsenmiştir. Çalışma grubunu, 2025-2026 eğtitm öğretim yılı bahar döneminde Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Lisansüstü entitüsüne bağlı yüksek lisans ve doktora programlarında aktif olarak öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerden (n=116; kadın ve n=283; erkek) oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi basit rastgele örnekleme tekniğiyle belirlenmiştir. Ölçme aracı olarak Aypay ve Kara (2018) tarafından geliştirilen“Dengeli Yaşam Ölçeği”ve Koç (2022) tarafından geliştirilen“Rekreasyonel Spor İyi Oluş Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler normallik varsayımlarını sağladıktan sonra betimsel analiz, bağımsız örneklem testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon ve Tukey analizleri uygulanmıştır. Bulgular p<0.05 anlamlılık değerine göre değerlendirilmiştir. Dengeli yaşam açısından yaş değişkeninde maneviyat alt boyutunda ve rekreatif faaliyetlere katılım süresinde beden alt boyutunda anlamlı farklılıklar bulunduğunu; buna karşın medeni durum, cinsiyet, Türkiye'de bulunma süresi, eğitim ve gelir durumu, katılım durumu ve yaşanılan yer açısından başarı, beden, maneviyat ve ilişki boyutlarında anlamlı fark görülmediğini göstermektedir. Rekreasyonel spor iyi oluşu açısından ise gelir durumu, fiziksel-mental sağlık alt boyutunda anlamlı farklılık oluşurken; diğer değişkenlerde (başarı, beden, maneviyat, ilişki) anlamlı fark saptanmamıştır. Dengeli Yaşam Toplam puanının başarı, maneviyat ve ilişki ile yüksek, beden ile orta; yaşam doyumu, aile ilişkileri geliştirme ve pozitif duygu ile düşük düzeyde pozitif ilişkili olduğunu; Rekreatif Spor İyi Oluş Toplamının ise yaşam doyumu, pozitif duygu, fiziksel-mental sağlık ve aile ilişkileri geliştirme ile yüksek, başarı, maneviyat, beden ve ilişki ile düşük düzeyde pozitif ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, iki yapının çok boyutlu olduğunu ve özellikle öznel iyi oluş bileşenleri üzerinden güçlü biçimde ilişkili seyrettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the balanced life levels and recreational sports well-being of international students studying at Kütahya Dumlupınar University according to different demographic and socio-cultural variables. In this study, which is a quantitative research, the survey model was adopted. The study group consists of foreign students (n=116; female and n=283; male) actively enrolled in master's and doctoral programs at the Graduate School of Kütahya Dumlupınar University during the spring semester of the 2025-2026 academic year. The research sample was determined using a simple random sampling technique. The“Balanced Life Scale”developed by Aypay and Kara (2018) and the“Recreational Sports Well-being Scale”developed by Koç (2022) were used as measurement tools. After the obtained data met the normality assumptions, descriptive analysis, independent samples t-test, one-way analysis of variance, correlation, and Tukey's tests were applied. The findings were evaluated based on a significance level of p<0.05. The study shows that there are significant differences in the spirituality subdimension and the body subdimension regarding the duration of participation in recreational activities within the age variable in terms of balanced living. However, no significant differences were observed in the success, body, spirituality, and relationship dimensions based on marital status, gender, duration of stay in Turkey, education and income level, participation status, and place of residence. Regarding recreational sports and well-being, significant differences were observed in the income status and physical-mental health subdimension, while no significant differences were found in other variables (success, body, spirituality, relationships). The Balanced Life Total Score is positively correlated with success, spirituality, and relationships at a high level, and with the body at a moderate level; it is negatively correlated with life satisfaction, family relationship development, and positive emotion at a low level. The Recreational Sports Well-being Total Score is positively correlated with life satisfaction, positive emotion, physical-mental health, and family relationship development at a high level, and negatively correlated with success, spirituality, the body, and relationships at a low level. In conclusion, this indicates that both constructs are multidimensional and are strongly correlated, particularly thru components of subjective well-being.