Yenidoğan bakımında babaların deneyimleri, uygulamaları ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
Exploring fathers' experiences and practices in newborn care and the factors that influence them exploring fathers' experiences and practices in newborn care and the factors that influence them
- Tez No: 1018594
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNAY ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Aile merkezli bakım, Baba katılımı, Bebek bakımı, Ebeveynlik rolleri, Sosyodemografik faktörler, Family centered care, Father involvement, Infant care, Parental roles, Socio-demographic factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yenidoğan döneminde bebeği olan babaların bebek bakımına katılım düzeylerini ölçmek ve bu katılım düzeyine etki eden sosyodemografik faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, analitik kesitsel desende tasarlanmıştır ve veriler çevrim içi ve yüz yüze anket yöntemiyle toplanacaktır. Örneklem büyüklüğü, %95 güven düzeyinde ve %5 hata payı ile Epi Info StatCalc programı kullanılarak n=384 olarak hesaplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler kullanılacaktır. Bu araştırmanın bulgularının, babaların yenidoğan bakımına katılımını artıracak destekleyici sağlık hizmetleri ve eğitim programlarının geliştirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to measure the level of fathers' involvement in newborn care during the neonatal period and to determine the sociodemographic factors that affect this involvement. The research is designed as an analytical cross-sectional study, and data will be collected through both online and face-to-face surveys. The sample size was calculated as n=384 using the Epi Info StatCalc program with a 95% confidence level and a 5% margin of error. Descriptive statistical methods will be used in data analysis. The findings of this research are expected to contribute to the development of supportive healthcare services and educational programs to enhance fathers' participation in newborn care.