Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü öğrencilerinin kekemeliğe ilişkin tutum ve bilgi düzeylerinin incelenmesi
An investigation of the attitudes and knowledge levels ofguidance and psychological counseling students towardstuttering
  1. Tez No: 1018593
  2. Yazar: EMİR CAN ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AYDIN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Kekemelik, Rehberlik ve psikolojik danışmanlık, Tutum, Bilgi düzeyi, Stuttering, Guidance and Psychological Counseling, Attitude, Knowledge level
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
Özet
Kekemelik, bireyin iletişim, akademik yaşam ve sosyal etkileşimlerini etkileyebilen nörogelişimsel bir akıcılık bozukluğudur. Okul ortamında önemli görev ve sorumluluklara sahip olan psikolojik danışmanların kekemeliğe ilişkin bilgi düzeyleri ve tutumları, kekeleyen öğrencilerin desteklenmesi açısından önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (RPD) bölümü öğrencilerinin kekemeliğe ilişkin bilgi düzeyleri ve tutumlarını incelemek, bu değişkenlerin sınıf düzeyine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek ve bilgi düzeyi ile tutumlar arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Araştırma kesitsel ve nicel bir tasarım ile yürütülmüştür. Çalışmaya çeşitli üniversitelerde öğrenim gören toplam 172 RPD öğrencisi katılmıştır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Kekeme Öğrencilere İlişkin Öğretmen Tutumları Ölçeği ve Kekemeliğe İlişkin Bilgi Anketi aracılığıyla toplanmış; analizlerde parametrik olmayan istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Araştırma bulguları, öğrencilerin kekemeliğe ilişkin bilgi düzeylerinin sınıf düzeyine göre anlamlı biçimde farklılaştığını ve özellikle 1. sınıf öğrencilerinin bilgi puanlarının 4. sınıf öğrencilerine göre daha düşük olduğunu göstermiştir. Tutum ölçeğinde ise başarısızlık ve soyutlama alt boyutları ile toplam tutum puanlarının sınıf düzeyine göre anlamlı farklılık gösterdiği, farkındalık alt boyutunda ise anlamlı bir farklılık bulunmadığı belirlenmiştir. Ayrıca bilgi düzeyi ile tutum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç olarak, RPD öğrencilerinin kekemeliğe yönelik genel olarak olumlu tutumlara sahip oldukları, ancak bazı konularda bilgi eksikliklerinin devam ettiği görülmüştür. Psikolojik danışman adaylarının kekemeliğe ilişkin bilgi ve farkındalıklarını artırmaya yönelik eğitim ve uygulamaların yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Stuttering is a neurodevelopmental fluency disorder that may affect an individual's communication, academic life, and social interactions. The knowledge levels and attitudes of psychological counselors, who play important roles and responsibilities within school settings, are crucial for supporting students who stutter. The aim of this study was to examine the knowledge levels and attitudes of Guidance and Psychological Counseling (GPC) students toward stuttering, to determine whether these variables differ according to grade level, and to evaluate the relationship between knowledge and attitudes. The study was conducted using a cross-sectional quantitative design. A total of 172 GPC students enrolled in various universities participated in the study. Data were collected through a Personal Information Form, the Teachers' Attitudes Toward Students Who Stutter Scale, and the Stuttering Knowledge Questionnaire. Non-parametric statistical methods were used in the analyses. The findings revealed that students' knowledge levels regarding stuttering differed significantly according to grade level, with first-year students demonstrating significantly lower knowledge scores than fourth-year students. Regarding attitudes, significant differences were found in the Failure and Abstraction subscales as well as in the total attitude scores across grade levels, whereas no significant difference was observed in the Awareness subscale. Furthermore, no statistically significant relationship was found between knowledge levels and attitude scores. In conclusion, GPC students generally exhibited positive attitudes toward stuttering; however, knowledge gaps remained in certain areas. It is recommended that educational and practical activities aimed at increasing psychological counselor candidates' knowledge and awareness of stuttering be expanded.