Sigara içen ve içmeyen bireylerde ultrasonografik ve fonksiyonel yöntemlerle diyafragma kasının, pelvik taban disfonksiyonunun ve postüral değişikliklerin incelenmesi
Investigation of the diaphragmatic muscle, pelvic floor dysfunction and postural changes in smokers and non-smokers using ultrasonographic and functional methods
- Tez No: 1018601
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM SUNER KEKLİK, DR. ÖĞR. ÜYESİ ENES GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diyafram, pelvik taban, postür bozukluğu, sigara, ultrasonografi, Diaphragm, pelvic floor, posture disorder, cigarette, ultrasonography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; sigara içen ve içmeyen bireylerde ultrasonografik görüntüleme (USG) yöntemi ve fonksiyonel yöntemlerle diyafragma kasının, pelvik taban disfonksiyonunun (PTD) ve postüral değişikliklerin incelenmesi ve karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya 18–40 yaş aralığında toplam 52 sigara içen ve 52 sigara içmeyen birey dahil edildi. Sigara içen bireylerin ortanca yaşı 21 yıl (Çeyrekler arası aralık [ÇAA]: 20/23) ve vücut kitle indeksi 22,86 kg/m² (ÇAA: 21,64/26,94) idi. Sigara içmeyen bireylerde ortanca yaş 21 yıl (ÇAA: 20/23) ve vücut kitle indeksi 22,36 kg/m² (ÇAA: 20,12/24,47) idi. Sigara içen ve içmeyen bireylerin yaş ve vücut kitle indeksleri benzerdi (p>0,05). Solunum fonksiyon parametreleri solunum fonksiyon testi (SFT) kullanılarak değerlendirildi. Diyafragma USG cihazı kullanılarak görüntülendi. PTD semptomları Global Pelvik Taban Rahatsızlık Anketi (GPTRA) kullanılarak değerlendirildi. Pelvik taban kasları hakkındaki bilgi düzeyi Pelvik Taban Sağlığı Bilgi Testi (PTSBT) kullanılarak ölçüldü. Pectoral kaslar ile omuzun internal ve eksternal kaslarına kısalık testleri uygulandı. Trapezius, ağrı ve gerginlik sorgulanarak değerlendirildi. Egzersiz kapasitesi 6 dakika yürüme testi (6DYT) kullanılarak ölçüldü. Gruplar arasında FVC, FEV1, PEF, akciğer yaşı, diyafragma kalınlığı, 6DYT mesafeleri veya PTSBT skorları açısından fark bulunmadı (p>0,05). Sigara içen bireylerde GPTRA skorları anlamlı düzeyde daha yüksekti (p=0,008). Sigara; solunum fonksiyonları, diyafragma kas kalınlığı, akciğer yaşı, postüral değişiklikler ve fiziksel aktivite düzeylerinde anlamlı farklılıklara neden olmadı; ancak PTD semptomlarıyla ilişkili olabilir. Gelecekteki çalışmalar, sigaranın farklı yaş gruplarındaki ve daha yüksek sigara maruziyetine sahip bireylerde pelvik taban semptomları üzerindeki etkisini değerlendirmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine and compare the diaphragm muscle, pelvic floor dysfunction (PFD) and postural changes in individuals who smoke and do not smoke using ultrasonographic (US) imaging and functional methods. A total of 52 smokers and 52 non-smokers aged 18–40 years were included. The median age of smokers was 21 years (Interquartile range [IQR]: 20/23) and body mass index was 22.86 kg/m² (IQR: 21.64/26.94). In non-smokers, the median age was 21 years (IQR: 20/23) and body mass index was 22.36 kg/m² (IQR: 20.12/24.47). Smokers and non-smokers had similar age and body mass index (p>0.05). Respiratory function parameters were evaluated using pulmonary function testing (PFT). The diaphragm was visualized using USG device. PFD symptoms were evaluated using Global Pelvic Floor Bother Questionnaire (GPFBQ). Knowledge regarding pelvic floor muscles was measured using Pelvic Floor Health Knowledge Quiz (PFHKQ). Shortness tests were applied to the pectoral muscles and internal and external shoulder muscles. The trapezius was assessed by questioning pain and tightness. Exercise capacity was measured using the 6-minute walk test (6MWT). No differences were found between groups in FVC, FEV1, PEF, lung age, diaphragm thickness, 6MWT distances, or PFHKQ scores (p>0.05). GPFBQ scores were significantly higher in smokers (p=0.008). Smoking didn't cause significant differences in respiratory functions, diaphragm muscle thickness, lung age, postural changes, physical activity levels; however, it may be associated with PFD symptoms. Future studies should evaluate effect of smoking on pelvic floor symptoms in different age groups and individuals with higher smoking exposure.