Yaşlı bireylerde diyet antioksidan kapasitesi, kırılganlık ve mikrobiyota farkındalığı ilişkisi
Relationship between dietary antioxidant capacity, frailty, and microbiota awareness in older adults
- Tez No: 1018617
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKCEN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan kapasite, Antioksidanlar, Beslenme, Diyet, Kırılganlık, Mikrobiyota, Yaşlanma, Yaşlılar, Antioxidant capacity, Antioxidants, Nutrition, Diet, Frailty, Microbiota, Aging, Aged
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma yaşlı bireylerde diyet antioksidan kapasitesi, kırılganlık ve mikrobiyota farkındalığı ilişkisini incelemek amacıyla Kasım 2025-Ocak 2026 tarihleri arasında özel bir huzurevi ve T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı huzurevlerinde yaşayan 65 yaş ve üzeri 48 kadın ve 27 erkek bireyle yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Kırılganlık düzeyi Edmonton Kırılganlık Ölçeği, mikrobiyota farkındalığı Mikrobiyota Farkındalık Ölçeği ile belirlenmiştir. Diyet antioksidan kapasitesi, üç günlük 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kayıtlarından yararlanılarak Beslenme Bilgi Sistemi (BeBiS) programı aracılığıyla Oksijen Radikal Absorpsiyon Kapasitesi (ORAC), Ferrik Redüksiyon Kapasitesi (FRAP), Toplam Radikal Yakalama Parametresi (TRAP) ve Trolox Eşdeğer Antioksidan Kapasitesi (TEAC) parametreleri kullanılarak hesaplanmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 80,85±7,27 yıldır. Kırılganlık ile mikrobiyota farkındalığı ilişkisi incelendiğinde negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p=0,01). Antioksidan kapasite değerleri ile kırılganlık arasında sadece ORAC değeri ile negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuş (p=0,05), diğer değerler ile anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Mikrobiyota farkındalığı ile antioksidan kapasite parametreleri arasında ise anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Yaş ile kırılganlık arasında pozitif yönlü (p=0,01), yaş ile mikrobiyota farkındalığı arasında ise negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki belirlenmiştir (p=0,04). Elde edilen bulgular, yaşlı bireylerde kırılganlığın mikrobiyota farkındalığı ile ilişkili olduğunu; diyet antioksidan kapasitesi parametrelerinden sadece ORAC ile kırılganlık arasında anlamlı bir ilişki bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted through face-to-face interviews with 75 individuals aged 65 years and older, including 48 women and 27 men, residing in a private nursing home and nursing homes affiliated with the Republic of Türkiye Ministry of Family and Social Services between November 2025 and January 2026 to investigate the relationship between dietary antioxidant capacity, frailty, and microbiota awareness in older adults. Frailty was assessed using the Edmonton Frail Scale, and microbiota awareness using the Microbiota Awareness Scale. Dietary antioxidant capacity was calculated using the Nutrition Information System (BeBiS) software based on three day 24-hour retrospective dietary intake records, employing the Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC), Ferric Reducing Antioxidant Power (FRAP), Total Radical-Trapping Antioxidant Parameter (TRAP), and Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC). The mean age of the participants was 80.85±7.27 years. A negative and statistically significant association was found between frailty and microbiota awareness (p=0.01). Among the antioxidant capacity values, only ORAC showed a negative and statistically significant association with frailty (p=0.05), whereas no significant associations were observed for the other parameters (p>0.05). No significant relationship was found between microbiota awareness and antioxidant capacity parameters (p>0.05). Age was positively associated with frailty (p=0.01) and negatively associated with microbiota awareness (p=0.04). The findings indicate that frailty in older adults is associated with microbiota awareness, and that among the dietary antioxidant capacity parameters, only ORAC showed a significant association with frailty.