Hemşirelerde iklim değişikliği anksiyetesinin ve felaket kaydırmasının incelenmesi
Investigation of climate change anxiety and doomscrolling among nurses
  1. Tez No: 1018618
  2. Yazar: FURKAN UĞURLUEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ NEHİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Hemşirelik, Psychiatry, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Psikiyatri, İklim Değişikliği, İklim Değişikliği Anksiyetesi, Felaket Kaydırması, Nursing, Psychiatry, Climate Change, Climate Change Anxiety, Doomscrolling
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelerde iklim değişikliği anksiyetesinin ve felaket kaydırmasının incelenmesi amacıyla yapılmış ilişkisel ve tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın alanı Manisa Turgutlu ilçesidir. Çalışma evreni ise Temmuz-Ekim 2025 tarihleri arasında Turgutlu Devlet Hastanesinde aktif çalışan 286 hemşireden oluşmaktadır (N=286). Araştırmanın bilinen evren büyüklüğü, beklenen prevalans %50, 0,05 yanılma payı ve desen etkisi 1,0 alınarak, %95 güven aralığında en küçük örneklem büyüklüğü 165 olarak hesaplanmıştır. Veri toplama sürecinde 228 hemşireye ulaşılarak hedeflenen örneklem sayısına ulaşılmıştır. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Özellikler Bilgi Formu, İklim Değişikliği Anksiyetesi Ölçeği (İDAÖ) ve Felaket Kaydırması Ölçeği (FKÖ) kullanılmıştır. Etik Kurul onayı ve kurum izni alınmıştır. Verilerin analizinde, demografik özellikleri tanımlamak için sayı yüzde dağılımı ve tanımlayıcı istatistikler yapıldı. Verilerin normal dağılıma uygunluğuna Kolmogorov Simirnov normallik testi ile bakıldı. Veriler normal dağılım göstermediğinden Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin %96,5'inin iklim değişikliğine yönelik yüksek bir farkındalığa sahip olduğunu düşündüğü, ancak %81,6'sının bu alanda herhangi bir profesyonel eğitim almadığı saptanmıştır. Katılımcıların İklim Değişikliği Anksiyetesi puan ortalaması 22,44 ve Felaket Kaydırması (Doomscrolling) puan ortalaması 41,78 olarak bulunmuştur. Değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılan Spearman korelasyon analizi sonuçlarına göre; hemşirelerin iklim değişikliği anksiyetesi düzeyleri ile felaket kaydırması eğilimleri arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki olduğu saptanmıştır (rs=0,617, p=0,000). Sonuçlar: Araştırma sonucunda, hemşirelerin iklim değişikliği anksiyetesi ile felaket kaydırması düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study is a correlational and descriptive study conducted to examine climate change anxiety and doomscrolling among nurses. Materials and Methods: The study was conducted in the Turgutlu district of Manisa. The study population consisted of 286 nurses actively working at Turgutlu State Hospital between July and October 2025 (N=286). Based on the known population size, with an expected prevalence of 50%, a 0.05 margin of error, and a design effect of 1.0, the minimum sample size was calculated as 165 at a 95% confidence interval. During the data collection process, 228 nurses were reached, fulfilling the targeted sample size. Data were collected using the Descriptive Characteristics Information Form, the Climate Change Anxiety Scale (CCAS), and the Doomscrolling Scale (DS). Ethics committee approval and institutional permission were obtained prior to the study. In data analysis, frequencies, percentages, and descriptive statistics were used to define demographic characteristics. The conformity of the data to normal distribution was assessed using the Kolmogorov-Smirnov normality test. Since the data did not follow a normal distribution, the Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, and Spearman correlation analysis were utilized. Findings: It was determined that 96.5% of the nurses perceived themselves to have a high awareness of climate change; however, 81.6% had not received any professional training in this area. The participants' mean Climate Change Anxiety score was found to be 22.44, and the mean Doomscrolling score was 41.78. According to the results of the Spearman correlation analysis conducted to examine the relationship between the variables, a statistically significant, positive, and moderate correlation was found between the nurses' climate change anxiety levels and doomscrolling tendencies (rs=0.617, p=0.000). Results: As a result of the research, a significant positive correlation was found between the climate change anxiety and doomscrolling levels of the nurses.