Narsistik kişilik özellikleri ile ilişki doyumu arasındaki ilişkide romantik ilişki odaklı obsesif kompulsif bozukluğun aracı rolünün incelenmesi
An examination of the mediating role of romantic relationship-focused obsessive-compulsive disorder in the relationship between narcissistic personality traits and relationship satisfaction
  1. Tez No: 1018820
  2. Yazar: CAN OYMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUR İNCİ NAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim psikolojisi, Communication psychology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğuş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, narsistik kişilik özellikleri ile ilişki doyumunun ilişkisinde romantik ilişki odaklı obsesif-kompulsif belirtilerin aracı rolünü değerlendirmeyi hedeflemektedir. Bu amaç doğrultusunda araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Türkiye sınırları içerisinde ikamet eden 18 yaş üstü yetişkinler araştırmanın hedef evreni olarak belirlenirken; örneklem grubunu halihazırda aktif bir romantik birlikteliği (flört, sevgililik veya evlilik) devam eden ve araştırmaya kendi rızasıyla iştirak eden 407 katılımcı meydana getirmektedir. Araştırma verilerinin toplanmasında kişisel bilgi formu, Narsistik Kişilik Envanteri, Romantik İlişki Odaklı Obsesyon ve Kompulsiyonlar Ölçeği ve İlişki Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 27 kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, narsisistik kişilik özelliklerinin ilişki doyumunu anlamlı düzeyde ve olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, bu etkinin yalnızca doğrudan bir ilişkiyle sınırlı kalmadığı, aynı zamanda romantik ilişki odaklı obsesif ve kompulsif eğilimler aracılığıyla dolaylı olarak da gerçekleştiği saptanmıştır. Ayrıca, bu etkinin yalnızca doğrudan bir yapıda gerçekleşmediği; romantik ilişkiye yönelik obsesif ve kompulsif belirtilerin aracı rolüyle dolaylı biçimde de ilişki doyumunu etkilediği görülmüştür. Narsisistik eğilim düzeyi yüksek bireylerin romantik ilişkilerinde daha fazla güvensizlik yaşadıkları, partnerlerini kontrol etme ihtiyacı duydukları ve ilişkiye dair sürekli bir belirsizlik algısı geliştirdikleri görülmüştür. Bu durumun ise bireyleri obsesif düşünceler ve kompulsif davranışlara yönelttiği ve sonuç olarak ilişki doyumunu düşürdüğü belirlenmiştir. Sonuç olarak, romantik ilişkilerde doyum düzeyinin artırılmasına yönelik psikolojik müdahalelerde yalnızca narsisistik kişilik özelliklerinin değil, aynı zamanda bu özelliklerle ilişkili obsesif ve kompulsif süreçlerin de dikkate alınmasının önemli olduğu değerlendirilmektedir. Bu bağlamda, ilişki temelli terapötik yaklaşımlarda çok boyutlu bir değerlendirme yapılması ve müdahale planlarının bu doğrultuda şekillendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the mediating role of romantic relationship-focused obsessive-compulsive symptoms in the relationship between narcissistic personality traits and relationship satisfaction. Within the framework of this primary objective, the methodological foundation of the study is based on the relational survey model, one of the quantitative research designs. While adults aged 18 and over residing in Türkiye constituted the target population of the study, the sample consisted of 407 participants who were currently involved in an active romantic relationship (dating, partnership, or marriage) and voluntarily participated in the research. Data were collected using the Personal Information Form, the Narcissistic Personality Inventory, the Relationship Obsessive-Compulsive Inventory, and the Relationship Satisfaction Scale. SPSS 27 was used for the analysis of the research data. The findings of the study revealed that narcissistic personality traits significantly and negatively affect relationship satisfaction. However, this effect was found not to be limited to a direct relationship; it also occurred indirectly through romantic relationship-focused obsessive and compulsive tendencies. In addition, it was observed that the effect did not operate solely through a direct structure, but that obsessive and compulsive symptoms related to romantic relationships also played a mediating role in influencing relationship satisfaction. Individuals with higher levels of narcissistic tendencies were found to experience greater insecurity in their romantic relationships, feel a stronger need to control their partners, and develop a persistent perception of uncertainty regarding the relationship. This situation was determined to lead individuals toward obsessive thoughts and compulsive behaviors, ultimately reducing relationship satisfaction. In conclusion, it is considered important that psychological interventions aimed at increasing satisfaction in romantic relationships should take into account not only narcissistic personality traits but also the obsessive and compulsive processes associated with these traits. In this context, it is recommended that relationship-based therapeutic approaches adopt a multidimensional evaluation process and that intervention plans be structured accordingly.