Azerbaycan'da ekonomik büyüme, işsizlik ve enerji sektörü ilişkisi
The relationship between economic growth, unemployment, and the energy sector in Azerbaijan
  1. Tez No: 1018911
  2. Yazar: TUNJAY GURBANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞENGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Enerji, İşsizlik, Azerbaijan, Energy, Unemployment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1995-2021 yılları arasında Azerbaycan ekonomisindeki ekonomik büyüme, işsizlik ve enerji arasındaki ilişkileri araştırmaktadır. Araştırmada ek olarak petrol fiyatları değişkeni kullanılarak yapılan analizin güvenilirliği artırılmaktadır. Çalışma, Azerbaycan ekonomisinin belirlenen zaman aralığında yaşadığı iniş-çıkışları ve değişkenler arasındaki ilişkileri inceleyerek izah etmeyi amaçlamaktadır. Ekonomik büyüme, işsizlik, enerji ve petrol fiyatları arasındaki ilişki Vektör Hata Düzeltme Modeli (VECM) ve Hata Düzeltme Terimi gibi teorik çerçeveler uygulanarak açıklanmaktadır. Netice, hem petrol fiyatlarının enerji ve ekonomik büyüme üzerindeki etkisini hem de bu değişkenlerin işsizlik üzerindeki etkisini ortaya koymaktadır. Sonuçlar Azerbaycan ekonomisinin petrol fiyatlarından etkilendiğini ve ekonomik büyümenin istihdam oluşturmadığını ve işsizliğe etki etmediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationships between economic growth, unemployment, and energy in the Azerbaijani economy between 1995 and 2021. The reliability of the analysis is enhanced by using oil prices as a variable. The study aims to explain the fluctuations experienced by the Azerbaijani economy during the specified time period and the relationships between these variables. The relationship between economic growth, unemployment, energy, and oil prices is explained using theoretical frameworks such as the Vector Error Correction Model (VECM) and the Error Correction Term. The results reveal both the impact of oil prices on energy and economic growth, and the impact of these variables on unemployment. The findings show that the Azerbaijani economy is affected by oil prices, and that economic growth does not create employment and does not affect unemployment.