Yetişkin zorbalığı, narsisizm ve ahlaki kayıtsızlık arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between adult bullying, narcissism and moral disengagement
- Tez No: 1018923
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİZ VOLKAN, DOÇ. DR. FÜSUN GÖKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ahlaki Kayıtsızlık, Büyüklenmeci Narsisizm, Kırılgan Narsisizm, Narsisizm, Yetişkin Zorbalığı, Yetişkinlerde Zorbalık, İşyeri zorbalığı, Adult Bullying, Bullying İn Adults, Narcissism, Narcissistic Grandiosity, Narcissistic Vulnerability, Moral Disengagement, Grandiose/overt narcissism, Workplace bullying
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, yetişkin zorbalığı, narsisizm ve ahlaki kayıtsızlık arasındaki ilişkiyi incelenmek ve yetişkin zorbalığının, katılımcıların cinsiyet, yaş, eğitim durumu, gelir durumu, suça karışma durumlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığını araştırmaktır. Araştırma Kesitsel Tarama Modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma Gaziantep ilinde yürütülmüş ve 420 (162 Kadın, 258 Erkek) katılımcıdan veri toplanmıştır. Veri toplama aşamasında“Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Yetişkinlerde Zorbalık Ölçeği (YZÖ)”,“Patolojik Narsisizm Envanteri (PNE)”ve“Ahlaki Kayıtsızlık Ölçeği (AKÖ)”kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 26.0 ve AMOS 21.0 yazılımları ile yapılmıştır. Araştırmada veri analizleri Mann-Whitney U Testi, Kruskal-Wallis H Testi, Spearman Korelasyon Testi ve Yapısal Eşitlik Modeli ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre yetişkin zorbalığı, kırılgan narsisizm, büyüklenmeci narsisizm ve ahlaki kayıtsızlık arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Yetişkin zorbalığı sosyodemografik özelliklere göre (cinsiyet, yaş, eğitim durumu, gelir durumu ve suça karışma) farklılaşmaktadır. Ayrıca yetişkin zorbalığı, büyüklenmeci narsisizm ile kırılgan narsisizm arasındaki ilişkide ahlaki kayıtsızlığın aracılık etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investgate the relationship between adult bullying, narcissism and moral disengagement, and whether there are any differences between adult bullyin depending on gender, age, level of education, income status and criminal involvement. Cross-sectional survey modeling was used for the study. A total of 420 subjects (162 females and 258 males) were interwiewed for the study, which was conducted in Gaziantep. In the data collection phase,“Sociodemographic Information Form”,“Adult Bullying Inventory”,“Pathological Narcissism Inventory”and“Moral Disengagement Scale”were used. Software such as AMOS 21.0 and SPSS 26.0 were used for the data analysis. The Mann-Whitney U Test, Kruskal-Wallis H Test, Spearman Correlation Test and Structural Equation Model were used to assess the data analyses in study. Statistically significant relationships were found between adult bullying, narcissistic vulnerability, narcissistic grandiosity, and moral disengagement in the study. It's important to note that bullying of adults differs based on their sociodemographic characteristiscs (gender, age, level of education, income status and criminal background). It has also been found that moral disengagement mediates the relationship between narcissistic grandiosity, adult bullying and narcissistic vulnerability. In light of the literature, the result were discussed.