Derin öğrenme teknikleri ile sentetik panoramik diş röntgeni görüntüsü üretme
Generating synthetic panoramic dental x-ray images with deep learning techniques
- Tez No: 1018973
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT CAN YÜCEBAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Mühendislik Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Derin öğrenme, Görüntü işleme, Radyografi-panoramik, Yapay zeka, Deep learning, Image processing, Radiography-panoramic, Artificial intelligence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu doktora çalışmasında panoramik diş röntgen görüntülerinin görüntü üreten derin öğrenme yöntemleri ile yapay olarak üretilmesi, sorunlarının tespit edilmesi ve çözülmesi, diğer görüntü işleme yöntemlerine katkısı ve uzmanlar ile öğrencilerin yapay panoramik görüntüleri değerlendirmesi amaçlanmıştır. ConvNeXt ve ConvNeXt v2 yaklaşımlarındaki modern konvolusyon değişiklikleri NVIDIA laboratuvarı tarafından önerilen koşullu görüntü üreten model SPADE üzerinde uygulanarak iyileştirmeler yapılmıştır. SPADE temelli üç yeni model önerilmiştir. Pix2pixHD, CLADE koşullu üretken modelleri ile performans karşılaştırmaları uygulanmıştır. Pix2pixHD modelinin ilk aşamalarında meydana gelen artefaktların giderilmesi için ResNet blokları ConvNeXt blokları ile değiştirilerek artefakttan arındırılmış Pix2pixHDv2 modeli önerilmiştir. Koşullu üretici modellerde diş maskelerine yapay çene maskeleri oluşturabilmek için MaxilloGAN adında hafif bir model önerilmiştir. SPADE2XGRNX, SPADE2XGRNX symmetry ve SPADE2XGRNX symmetryInBlocks modelleri FID, KID metriklerinde benzer modellerden daha iyi sonuçlar sağlamıştır, diş hekimleri ve diş hekimliği öğrencilerine uygulanan anket sonucunda da daha gerçekçi bulunmuştur. Pix2pixHDv2 modeli baz modelden daha hafif ve daha kaliteli görseller üretebildiğini FID, KID, DISTS ve LPIPS metrikleri ile göstermiştir. MaxilloGAN modeli performans ve işlem yükü açısından U-Net modelinden daha verimli olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This doctoral study focuses on the artificial generation of panoramic dental radiographs using deep learning based image generation methods, the identification and resolution of related challenges, and the evaluation of synthetic images by experts and students. Modern convolutional modifications from ConvNeXt and ConvNeXt v2 were integrated into the NVIDIA-proposed SPADE conditional generative model, leading to the proposal of three new SPADE based architectures. Performance comparisons were conducted with Pix2pixHD and CLADE, and an improved Pix2pixHDv2 model was introduced by replacing ResNet blocks with ConvNeXt blocks to eliminate early stage artifacts. Additionally, a lightweight model named MaxilloGAN was proposed for generating artificial jaw masks from dental masks. The proposed SPADE2XGRNX variants and Pix2pixHDv2 outperformed comparable models according to FID, KID, DISTS, and LPIPS metrics and were perceived as more realistic in expert and student evaluations, while MaxilloGAN demonstrated higher efficiency than U-Net in terms of performance and computational cost.