Shapley additive explanations (shap) metodunun yorumlanabilirliğini artırmak için yenilikçi bir yaklaşım
An innovative approach to improve the interpretability of the shapley additive explanations (shap) method
  1. Tez No: 1019000
  2. Yazar: AHMET YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM ÇETİN, DOÇ. DR. BEKİR ÇETİNTAV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Matematik, Computer Engineering and Computer Science and Control, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, yapay zeka ve makine öğrenmesi modellerinin karar süreçlerini şeffaf hale getirmeyi amaçlayan Açıklanabilir Yapay Zeka (XAI) alanında, öznitelik katkılarını hesaplayan SHAP (SHapley Additive exPlanations) yönteminin çoklu sınıflı sınıflandırma durumlarındaki sınırlılıkları incelenmiştir. Klasik SHAP yönteminin yalnızca pozitif ve negatif katkıları göstermekle sınırlı kaldığı tespiti üzerine, bu eksiklikleri gidermek amacıyla alternatif bir çözüm önerilmiştir. Geliştirilen bu yeni yaklaşım, özniteliklerin bir gözlemi bir üst sınıfa yükseltmekten alıkoyan, alt sınıfta kalmasını engelleyen veya net bir yön belirtmeyen muğlak etkilerini ortaya koyarak, modelin karar mekanizmasını daha kapsamlı ve ayrıntılı bir biçimde açıklamayı hedeflemiştir. Çalışmada elde edilen bulgular, önerilen yöntemin klasik SHAP analizine göre daha kapsamlı içgörüler sunduğunu ve özellikle sınıf sınırlarında yer alan gözlemler için daha hassas bir yorumlama imkanı sağladığını göstermiştir. Sonuç olarak, bu çalışma, SHAP yöntemine getirilen bu modifikasyon ile modelin açıklanabilirliğini artırarak, hem akademik araştırmalar hem de şeffaflığın kritik önem taşıdığı pratik uygulamalar için daha güçlü bir analiz çerçevesi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the limitations of the SHAP (SHapley Additive exPlanations) method, which calculates feature contributions, have been examined in the field of Explainable Artificial Intelligence (XAI), which aims to make the decision processes of artificial intelligence and machine learning models transparent, in multi-class classification scenarios. Based on the observation that the classical SHAP method is limited to showing only positive and negative contributions, an alternative solution is proposed to address these shortcomings. This new approach aims to explain the model's decision mechanism in a more comprehensive and detailed manner by revealing the ambiguous effects of features that prevent an observation from being promoted to a higher class, keep it in a lower class, or do not indicate a clear direction. The findings of the study show that the proposed method provides more comprehensive insights than the classic SHAP analysis and allows for a more accurate interpretation, especially for observations located at class boundaries. In conclusion, this study enhances the model's interpretability through this modification to the SHAP method, offering a more robust analytical framework for both academic research and practical applications where transparency is critically important.