Su idarelerinde müşteri taleplerinin kapanma sürelerinin tahmininin kayseri ili üzerinde uygulanması
Application of customer request resolution time prediction in water utilities: the case of Kayseri province
- Tez No: 983561
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÇITAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Makine Öğrenmesi, Shapley Additive Explanations (SHAP), İkili Sınıflandırma, Kamu Hizmeti, Süre Tahmini, Machine Learning, Shapley Additive Explanations (SHAP), Binary Classification, Public Service, Duration Estimation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Kamu hizmeti sunan kurumların vatandaşlara etkin, hızlı ve kaliteli hizmet sağlaması, kamu yönetiminin temel hedeflerinden biridir. Bu bağlamda, vatandaşlardan gelen taleplerin ve geri bildirimlerin sistematik şekilde analiz edilerek hizmet süreçlerinin iyileştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (KASKİ) iletilen vatandaş talepleri sınıflandırma yöntemleriyle analiz edilmiş ve bu taleplerin kapanma sürelerinin tahmin edilmesi amaçlanmıştır.Veri seti, %70 eğitim ve %30 test verisi olarak ikiye ayrılmış; ikili sınıflandırma (binary classification) yöntemi ile modelleme süreci gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, Ensemble yöntemler, GAM, SVM, Naive Bayes, BNN, K-NN gibi çeşitli makine öğrenmesi algoritmaları kullanılmıştır.Model performansını daha iyi değerlendirebilmek amacıyla Shapley Additive Explanations (SHAP) yöntemiyle öznitelik etkileri analiz edilmiş ve tahmin sürecine en fazla katkı sağlayan değişkenler belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, özellikle MVMN, LogitBoost ve LPBoost algoritmaları yüksek başarı oranlarıyla öne çıkmıştır. Bu üç yöntem için elde edilen Precision (kesinlik) değerleri sırasıyla 0,84, 0,82 ve 0,83 olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, her bir yöntemin güçlü yönlerini ortaya koymuş ve algoritmaların karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesine olanak sağlamıştır.Ayrıca, SHAP analizleri sonucunda yapılan öznitelik değerlendirmelerinde; bölgesel altyapı türleri, boru cinsleri ve kullanım amaçları gibi değişkenlerin taleplerin kapanma süresi üzerinde anlamlı ve belirleyici etkiye sahip olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Providing effective, rapid, and high-quality services to citizens is one of the fundamental goals of public administration. In this context, the systematic analysis of requests and feedback from citizens is of great importance for improving service processes. In this study, citizen requests submitted to the Kayseri Metropolitan Municipality Water and Sewerage Administration (KASKİ) were analyzed using classification methods, with the aim of predicting the closure times of these requests.The dataset was split into 70% training and 30% testing subsets, and the modeling process was conducted using binary classification techniques. Various machine learning algorithms, including ensemble methods, Generalized Additive Models (GAM), Support Vector Machines (SVM), Naive Bayes, Bilayered Neural Networks (BNN), and K-Nearest Neighbors (K-NN), were employed.To better evaluate model performance, Shapley Additive Explanations (SHAP) were utilized to analyze feature effects, identifying the variables contributing most significantly to the prediction process. According to the analysis results, MVMN, LogitBoost, and LPBoost algorithms demonstrated high success rates. The precision values obtained for these three methods were 0.84, 0.82, and 0.83, respectively. These findings highlighted the strengths of each algorithm and facilitated comparative evaluation among them.Furthermore, feature importance assessments via SHAP analysis revealed that variables such as regional infrastructure types, pipe materials, and usage purposes have significant and determinative effects on the closure times of requests.