Spor ürünlerinin blokzincir ile doğrulanmasına yönelik tüketici kabulü ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması
Consumer acceptance scale for the blockchain-based authentication of sports products: A validity and reliability study
  1. Tez No: 1019025
  2. Yazar: ONUR TAYARTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUH OSMAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Blokzincir, spor ürünleri, teknoloji kabul modeli, ölçek geliştirme, tüketici kabulü, Blockchain, sports products, Technology Acceptance Model, scale development, consumer acceptance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
Özet
Günümüzde spor ürünleri sektöründe orijinal ürünlerin yanı sıra sahte ürünlerin de bulunması önemli bir problem alanı oluşturmaktadır. Blokzincir teknolojisi, bu problemin çözülmesi noktasında önemli fırsatlar sunmaktadır. Ancak spor ürünleri bağlamında tüketicilerin bu teknolojiyi kabul düzeylerini ölçmeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçeğin bulunmaması, alandaki önemli bir eksiklik olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, blokzincir ile doğrulanabilir spor ürünlerine yönelik tüketici kabulünü belirlemeye ilişkin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmektir. Bu doğrultuda araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılarak tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu spor ürünleri satın alma deneyimine sahip 502 tüketiciden oluşmaktadır. Ölçek geliştirme sürecinde literatür taraması yapılmış, uzman görüşleri alınmış ve elde edilen veriler üzerinde geçerlik ve güvenirlik analizleri gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda ölçeğin algılanan fayda, algılanan kullanım kolaylığı, kullanıma yönelik tutum ve davranışsal kullanım niyeti boyutları çerçevesinde geçerli ve güvenilir bir yapı sergilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the contemporary sports products sector, the presence of counterfeit products alongside original products constitutes a significant problem area. Blockchain technology offers important opportunities for addressing this problem. However, the absence of a valid and reliable scale to measure consumers' acceptance levels of this technology in the context of sports products is considered an important gap in the field. The aim of this study is to develop a valid and reliable measurement tool for determining consumer acceptance of sports products verifiable through blockchain. Accordingly, the study was designed using a descriptive research design, one of the quantitative research methods. The study group consisted of 502 consumers who had experience purchasing sports products. During the scale development process, a literature review was conducted, expert opinions were obtained, and validity and reliability analyses were performed on the collected data. As a result of the analyses, it was determined that the scale demonstrated a valid and reliable structure within the dimensions of perceived usefulness, perceived ease of use, attitude toward use, and behavioral intention to use.