Mahkeme çevirmenliğinde çevirmenin yaşadığı zorluklar ve mesleğe olumsuz etkileri
Difficulties encountered by court interpreters and the negative impact on the profession
- Tez No: 1019033
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCİHAN BAŞIBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mütercim-Tercümanlık, Translation and Interpretation
- Anahtar Kelimeler: Mesleki zorluk, Çeviri bilim, Çeviride psikoloji, Career challenge, Science of translation, Psychology in translation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çeviribilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çeviribilim Bilim Dalı
Özet
Tarihsel süreç boyunca, farklı toplumların ortaya çıkışı ve birbirleri ile olan etkileşimleri, kültürlerarası aktarım ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu ihtiyacı karşılamak için çeviri birçok alanı içine dâhil ederek disiplinlerarası bir araştırma ve uygulama alanı haline gelmiştir. Çevirinin birlikte çalıştığı alt disiplinlerden biri de hukuktur. Hukuki çevirilerde doğru karar alınması ve dava sürecinin saptırılmadan yönetilmesi için çevirmenler, hem yazılı hem de sözlü çevirilerde aktif rol oynar. Mahkeme çevirmenlerinin mesleki koşulları onları psikolojik açıdan oldukça zorlamaktadır. Bunun yanı sıra mahkeme çevirmenliği, toplumsal düzeyde ve akademik çalışmalarda yeterince görünürlük kazanmamıştır. Bu çalışma, mahkeme çevirmenlerinin edindikleri deneyimleri ve etkilerini nitel araştırma yöntemi ile incelemektedir. Çalışmanın kuramsal arka planı; mahkeme çevirmenliğinin psikolojik ve mesleki boyutları çerçevesinde oluşturulmuştur. Araştırmada veri toplama süreci, Konya ve Afyon Adliyesi'nde görev yapmış mahkeme çevirmenleriyle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış ikili görüşmeler aracılığıyla yürütülmüştür. Elde edilen veriler, tematik analiz yöntemi doğrultusunda değerlendirilmiştir. Bu kapsamda çalışma, mahkeme çevirmenlerinin mesleki deneyimlerini, psikolojik etkiler ve uygulamadaki güçlükler ekseninde analiz etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, the emergence of different societies and their interactions with one another have created a need for cross-cultural communication. From this need, translation has evolved into an interdisciplinary field of encompassing many areas. One of the sub-disciplines associated with translation is law. In legal translation, translators play an active role in both written and verbal translation to ensure correct decisions are made and the legal process is managed. Court interpreters' professional conditions place significant psychological strain. Furthermore, court interpreting has not gained sufficient visibility at the societal level or in academic studies. This study examines the experiences and impacts of court interpreters using a qualitative research method. The theoretical framework of the study is constructed within the psychological and professional dimensions. Data collection was conducted through semi-structured interviews with court interpreters at the Konya and Afyon Courts. The data obtained were analyzed with the thematic analysis method. The study aims to analyze court interpreters' professional experiences, focusing on psychological impacts and practical challenges.