Kentsel ve kıyı objelerinin yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinden çıkarımı: Büyükada örnek çalışması
Digitalization of urban and coastal elements using high-resolution satelite imagery: Case study in Büyükada Island, Istanbul
- Tez No: 1019043
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRCAN BÜYÜKSALİH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: Uydu görüntüsü, Makine öğrenmesi, Derin öğrenme, Büyükada, Uzaktan algılama, Satellite imagery, Machine learning, Deep learning, Büyükada, Remote sensing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizel Çevre Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, WorldView-2 uydusundan elde edilen uydu görüntüsü kullanılarak ada genelinde belirlenen çalışma alanına yönelik sınıflandırma ve değerlendirme süreci ele alınmıştır. Çalışmanın temel amacı, kullanılan yöntemin farklı ölçeklerdeki performansını incelemek ve elde edilen sonuçların mekânsal değişimini ortaya koymaktır. Bu kapsamda öncelikle tüm ada ölçeğinde analiz yapılmış, ardından daha sınırlı bir odak alan üzerinde sonuçlar ayrıntılı biçimde değerlendirilmiştir. Geniş ölçekte yapılan analizler, yöntemin ada genelindeki farklı arazi özelliklerini temsil edebildiğini göstermiştir. Daha sınırlı alanda yapılan değerlendirmeler ise yöntemin yerel koşullara daha duyarlı sonuçlar üretebildiğini ortaya koymuştur. Bu durum, çalışma alanının özellikleri, veri kalitesi ve sınıflandırma koşullarının sonuçlar üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Genel olarak tez, kullanılan yaklaşımın ada ölçeğinde uygulanabilir olduğunu ve yerel ölçekte daha ayrıntılı değerlendirmelere katkı sunduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, benzer alanlarda yürütülecek sınıflandırma, mekânsal analiz ve doğruluk değerlendirmesi çalışmalarına yöntemsel açıdan katkı sağlayabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study examines the classification and evaluation process for the study area identified across the island using satellite imagery obtained from the WorldView-2 satellite. The main objective of the study is to investigate the performance of the applied method at different scales and to reveal the spatial variation of the obtained results. Within this scope, the analysis was first conducted at the scale of the entire island, and then the results were evaluated in detail within a more limited focus area. The large-scale analyses demonstrated that the method was capable of representing different land characteristics across the island, while the evaluations conducted in the more limited area revealed that the method could produce results that are more sensitive to local conditions. This indicates that the characteristics of the study area, data quality, and classification conditions have an influence on the results. Overall, the thesis demonstrates that the applied approach is feasible at the island scale and contributes to more detailed evaluations at the local scale. The findings obtained are considered to provide methodological contributions to future studies on classification, spatial analysis, and accuracy assessment in similar areas.