Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye ekonomisine faydaları ve Gökçeada'nın yenilenebilir enerji potansiyeli
The benefits of renewable energy sources to the Turkish economy and the renewable energy potential of Gökçeada
- Tez No: 1019053
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA CESUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Türkiye Ekonomisi, Gökçeada, Rüzgâr Enerjisi, Güneş enerjisi, Sürdürülebilir Ada Modeli, Renewable Energy, Turkish Economy, Gökçeada, Wind Energy, Solar Energy, Sustainable Island Model
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye ekonomisine sağlayabileceği faydalar ile Gökçeada'nın yenilenebilir enerji potansiyelinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada öncelikle dünyada ve Türkiye'de enerji talebinin gelişimi, enerji kaynaklarının kullanım yapısı ve yenilenebilir enerjiye yönelimin temel nedenleri ele alınmıştır. Türkiye özelinde yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji ithalatının azaltılması, cari açık üzerindeki baskının hafifletilmesi, yerli kaynak kullanımının artırılması, istihdam ve yerel kalkınmanın desteklenmesi ile enerji arz güvenliğinin güçlendirilmesi açısından önemli katkılar sağlayabileceği değerlendirilmiştir. Çalışmanın Gökçeada'ya odaklanan bölümünde ise adanın coğrafi ve sosyoekonomik özellikleri, enerji ihtiyacı, mevsimsel nüfus değişimi, turizm faaliyetleri, tarım ve yerel üretim yapısı ile ulaşım ve altyapı koşulları incelenmiştir. Gökçeada'nın rüzgâr ve güneş enerjisi bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğu; biyokütle, deniz ve dalga enerjisi ile hibrit sistemlerin ise tamamlayıcı olanaklar sunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ancak bu potansiyelin değerlendirilebilmesi için yatırımların ada ölçeğine uygun, çevresel etkileri sınırlı, yerel halkın katılımını önemseyen ve turizm ile tarımsal üretim yapısıyla uyumlu biçimde planlanması gerekmektedir. Sonuç olarak Gökçeada, yenilenebilir enerji kaynaklarının sürdürülebilir ada modeli içinde değerlendirilebileceği özgün bir yerel örnek olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the potential benefits of renewable energy sources for the Turkish economy and the renewable energy potential of Gökçeada. The study first examines the development of energy demand, the structure of energy resource use, and the main reasons for the transition toward renewable energy both in the world and in Türkiye. In the context of Türkiye, renewable energy sources are evaluated in terms of their potential contributions to reducing energy imports, easing the pressure on the current account deficit, increasing the use of domestic resources, supporting employment and local development, and strengthening energy supply security. In the section focusing on Gökçeada, the island's geographical and socioeconomic characteristics, energy needs, seasonal population changes, tourism activities, agricultural and local production structure, and transportation and infrastructure conditions are examined. It is concluded that Gökçeada has significant potential in terms of wind and solar energy, while biomass, marine and wave energy, and hybrid systems offer complementary opportunities. However, in order to utilize this potential effectively, investments should be planned in accordance with the island scale, with limited environmental impacts, local community participation, and compatibility with tourism and agricultural production. As a result, Gökçeada stands out as a distinctive local example where renewable energy sources can be evaluated within a sustainable island model.