Emek piyasası, tarım ve yoksulluk
Labor market, agriculture and poverty
  1. Tez No: 1019066
  2. Yazar: CEREN GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞENGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Panel ARDL, Tarım, Yoksulluk, Panel ARDL, Agriculture, Poverty
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, OECD ülkelerinde emek piyasası göstergeleri ve tarım sektörünün göreli yoksulluk üzerindeki etkilerini incelemektedir. Araştırmada 20 OECD ülkesine ait 1990–2024 dönemini kapsayan panel veri seti kullanılmıştır. Analizler Panel ARDL (PMG) yöntemi ve Dumitrescu–Hurlin panel nedensellik testi ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, işsizlik ve istihdam gibi emek piyasası göstergelerinin göreli yoksulluğun önemli belirleyicileri olduğunu göstermektedir. Tarım sektörünün doğrudan etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamakla birlikte, tarım değişkeninden göreli yoksulluğa doğru nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Analizde ayrıca gelir eşitsizliği, sağlık ve eğitim göstergeleri kontrol değişkenleri olarak kullanılmış; eğitim harcamalarının yoksulluğu azaltıcı, gelir eşitsizliği ve sağlık harcamalarının ise artırıcı etkileri olduğu belirlenmiştir. Çalışma, OECD ülkelerinde göreli yoksulluğun ekonomik ve sosyal boyutlarının birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of labor market indicators and the agricultural sector on relative poverty in OECD countries. The analysis is based on a panel dataset covering 20 OECD countries over the period 1990–2024. The empirical analysis employs the Panel ARDL (PMG) approach and the Dumitrescu–Hurlin panel causality test. The findings indicate that labour market indicators, particularly unemployment and employment, are important determinants of relative poverty. Although the direct effect of the agricultural sector is not found to be statistically significant, a causal relationship between the agricultural variable to relative poverty is identified. In addition, income inequality, health expenditure, and education expenditure are included as control variables. The results reveal that education expenditure has a poverty-reducing effect, whereas income inequality and health expenditure contribute to an increase in relative poverty. Overall, the study highlights the importance of evaluating both the economic and social dimensions of relative poverty in OECD countries.