Dış Politikada Orta Büyüklükteki Devlet Davranışı: Türkiye'nin Liberal Orta Ölçekli Devlet Davranışından(2002-2009) Realist Orta Ölçekli Devlet Davranışına Dönüşümü(2013-2017)
Medium-Sized State Behavior in Foreign Policy: Turkey's Transformation from Liberal Medium-Sized State Behavior (2002-2009) to Realist Medium-Sized State Behavior(2013-2017)
  1. Tez No: 1019078
  2. Yazar: NURETTİN TAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SOYALP TAMÇELİK, DOÇ. DR. BURAK ŞAKİR ŞEKER, DOÇ. DR. BUĞRA SARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk dış politikası, Turkish foreign policy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Çalışmada, orta büyüklükte bir devlet (OBD) olan Türkiye'nin dış politikasında yaşanan değişim süreci incelenmektedir. Türkiye, Soğuk Savaş sonrası süreçte liberal dış politika izlemeye ve 2002 yılında bunu daha kuramsal bir çerçevede gerçekleştirmeye başlamıştır. Bu durum liberal OBD davranışı olarak değerlendirilmiştir. Ancak 2009 yılından itibaren dünya sisteminde ve Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler, Türk dış politikasını ve karar alma sürecini etkilemiştir. Yaşanan gelişmeler, Türk dış politikasında kırılmalara yol açarken, dış politika tercihi ve davranışı, liberal OBD'den realist OBD'ye doğru dönüşüm göstermiştir. Bu dönüşümün ardından Türkiye, OBD eylemselliğinde güvenlikçi realist bir tutum benimsemeye başlamıştır. Bu bağlamda Türk dış politikasındaki dönüşüm süreci, üç temel döneme ayrılmıştır. 2002-2009 arası liberal, 2009-2013 arası değişim/ara ve 2013-2017 arası ise güvenlikçi realist dönem olarak tanımlanmıştır. Çalışmada Türk dış politikasının liberal OBD davranışından realist OBD eylemselliğine evrildiği dile getirilmektedir. Ayrıca bu dönemlerin parametreleri, araçları ve dış politika pratikleri ortaya konulmaktadır. Bu kapsamda, Türk dış politikasına ve karar alma sürecine etki eden faktörler incelenmiştir. Türkiye'nin hem komşusu olması hem de güvenlik algılarını doğrudan etkilemesi nedeniyle Ortadoğu ülkelerine yoğunlaşılmıştır. Dönüşümde etkisi olan unsurlar, kısmen iç, genel olarak ise dış faktörler olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the process of change in the foreign policy of Türkiye as a middle power state (MPS). In the post–Cold War period, Türkiye began to pursue a liberal foreign policy, and in 2002, it started to implement this approach within a more theoretical framework. This was evaluated as liberal MPS behavior. However, developments in the international system and in the Middle East since 2009 have influenced Turkish foreign policy and its decision-making process. While these developments led to ruptures in Turkish foreign policy, its preferences and behavior shifted from a liberal MPS orientation toward a realist MPS orientation. Following this transformation, Türkiye adopted a security-oriented realist stance in its middle power activism. In this context, the transformation process in Turkish foreign policy is divided into three main periods: the liberal period (2002–2009), the transitional/intermediate period (2009–2013), and the security-oriented realist period (2013–2017). The study argues that Turkish foreign policy evolved from liberal MPS behavior to realist MPS behavior. It also identifies the parameters, instruments, and foreign policy practices of these periods. Within this framework, the factors influencing Turkish foreign policy and the decision-making process are analyzed. Due to both geographical proximity and their direct impact on security perceptions, Middle Eastern countries are given particular focus. The factors driving this transformation are identified partly as domestic, but predominantly as external.