Kuraklık ve su baskınına farklı tolerans gösteren kamışsı yumak populasyonlarında ardışık streslerin morfolojik ve fizyolojik özelliklerine etkisi
The effect sequeuntial drought and waterlogging stresses on the morphological and physiological traktör of tall fescue populations exhibiting different levels tolerance to drought and waterlogging of post-drought waterlogging stress
  1. Tez No: 1019088
  2. Yazar: NURAN AYVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRKAN DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki fizyolojisi, Plant physiology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çayır Mera ve Yem Bitkileri Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda küresel iklim değişikliğine bağlı olarak sıcaklık ve yağış rejimlerinde meydana gelen düzensizlikler, kuraklık sonrası ani ve yoğun yağışlar sonucu oluşan su baskını stresinin veya bunun tam tersi durumların daha sık görülmesine neden olmaktadır. Bu durum bitkilerin doğada çoğu zaman tek bir stres faktörüne değil, ardışık veya çoklu stres koşullarına maruz kaldığını göstermektedir. Bu çalışma, kuraklık ve su baskını stresine farklı hassasiyet gösteren Festuca arundinacea Schreb. (kamışsı yumak) popülasyonların da ardışık kuraklık ve su baskını streslerinin morfolojik ve fizyolojik özellikler üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kuraklık ve su baskını stresine karşı ön çalışmalarla farklı tolerans gösterdiği belirlenen P5 (toleranslı) ve P13 (hassas) popülasyonları kullanılmıştır. Sera koşullarında saksı denemesi olarak yürütülen çalışmada bitkilere tekli stresler (kuraklık veya su baskını) ile ardışık stres uygulamaları (kuraklık+su baskını ve su baskını+kuraklık) uygulanmış, ayrıca iyileşme periyodu uygulamasının etkileri değerlendirilmiştir. Bitkilerde bitki boyu, kök boyu, toprak üstü ve kök kuru ağırlığı, bağıl su içeriği, toplam klorofil, serbest prolin ve MDA miktarı gibi morfolojik ve fizyolojik özellikler incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre hassas popülasyon (P13) her iki tekli strese karşı önemli düzeyde morfolojik ve fizyolojik zarar görmüştür. Toleranslı popülasyon (P5) ise kuraklık stresinden etkilenmezken, su baskını stresinden sınırlı düzeyde etkilenmiştir. Ardışık stres uygulamalarında hassas popülasyonda su baskını+kuraklık stresinin etkisi kuraklık+su baskını stresine kıyasla daha olumsuz bulunmuştur. Bu popülasyonda iyileşme periyodu uygulamasının ardışık streslerin olumsuz etkisini azaltmaya dair istatistiki bir etkisi olmamıştır. Toleranslı popülasyonda ise kuraklık+su baskını stresinde kontrol uygulamasına kıyasla önemli bir değişim görülmezken, su baskını+kuraklık stresinde morfolojik ve fizyolojik parametrelerde olumsuzluklar belirlenmiş ve iyileşme periyodu sonrasında sınırlı bir toparlanma gözlenmiştir. Araştırma sonucunda su baskını+kuraklık stresinin bitkiler üzerinde daha yüksek düzeyde zarar oluşturduğu ve popülasyonların tekli streslere kıyasla ardışık stres koşullarından daha olumsuz etkilendiği belirlenmiştir. Ayrıca stres koşullarında artan prolin düzeylerinin bitkilerde stres toleransının belirlenmesinde önemli bir gösterge olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, irregularities in temperature and precipitation patterns associated with global climate change have increased the occurrence of sequential abiotic stresses, such as drought followed by waterlogging or vice versa. Consequently, plants are increasingly exposed to sequential or multiple rather than single stress conditions. This study was conducted to determine the effects of sequential drought and waterlogging stresses on the morphological and physiological characteristics of Festuca arundinacea Schreb. (tall fescue) populations exhibiting different levels of tolerance to drought and waterlogging. Two populations, P5 (tolerant) and P13 (sensitive), previously identified through preliminary studies as differing in their tolerance to drought and waterlogging, were used in the experiment. The study was carried out as a pot experiment under greenhouse conditions. Plants were subjected to single stress treatments (drought or waterlogging) and sequential stress treatments (drought followed by waterlogging and waterlogging followed by drought), and the effects of a recovery period were also evaluated. Morphological and physiological parameters, including plant height, root length, shoot and root dry weight, relative water content, total chlorophyll content, free proline content, and malondialdehyde (MDA) content, were determined. The results showed that the sensitive population (P13) exhibited significant morphological and physiological damage under both single stress conditions. In contrast, the tolerant population (P5) was not significantly affected by drought stress but was only slightly affected by waterlogging stress. Under sequential stress conditions, the waterlogging followed by drought treatment caused greater adverse effects than the drought followed by waterlogging treatment in the sensitive population. Furthermore, the recovery period did not result in a significant improvement in mitigating the negative effects of sequential stresses in this population. In the tolerant population, no significant differences were observed between the drought followed by waterlogging treatment and the control, whereas waterlogging followed by drought negatively affected both morphological and physiological traits, with only limited recovery observed after the recovery period. Overall, the results demonstrated that waterlogging followed by drought imposed greater damage than the reverse sequence, and that both populations were more adversely affected by sequential stresses than by single stress conditions. Moreover, increased proline accumulation under stress conditions was identified as an important indicator of stress tolerance in plants.