g-C3N4 ve gC3N4/CoNi-LDHh nano katkılı çimento esaslı harçların mekanik ve mikroyapı özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the mechanical and microstructural properties of cement based mortars nano doped with g-C₃N₄ and g-C₃N₄/CoNi-LDH
  1. Tez No: 1019089
  2. Yazar: SEYİT KILÇIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK ZENGİN, DOÇ. DR. MUSTAFA KAVGACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cement mortar, g-C₃N₄, CoNi-LDH, Mechanical properties, Microstructure, Thermal analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Tarihsel süreç içinde insanlar, barınmak amacıyla birçok malzeme kullanarak yapılar inşa etmişlerdir. İnsanlar, geçmiş dönemdeki yapıların inşa edilmesinde taş, ağaç ve toprak gibi doğada bulunan malzemeleri kullanmışlardır. Ayrıca bu dönemdeki yapıların inşa edilmesinde, kişilerin deneyimler sonucu elde ettikleri bilgiler, yapım tekniklerini oluşturmuştur. Yeniden kullanım potansiyeline sahip olan, endüstriyel atıkların yeni alternatif yöntemlerle değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Arıtma tesisi çamurları ve uçucu kül faydalı geri kullanım potansiyeli olduğu bilinen endüstriyel atıklardandır. Bu endüstriyel atıkların yararlı yeniden kullanımları, çevresel kirliliğin azaltılması, depolama maliyetlerini düşürülmesi, sınırlı olan doğal kaynakların kullanımının azaltılması ve yeni nesil malzeme sağlanması ile kuruluşların ve ülkenin ekonomik gelişimine katkı sağlayabilecektir. Bu çalışmada, yenil nesil atık malzemelerle tasarlanan harçların çalışmaların incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın konu kapsamı içinde literatür incelemesi yapılacaktır. Bu çalışmada endüstriyel olarak üretilen yeni nesil malzeme atıklarının kullanımı araştırılmış ve dayanıklılık üzerindeki dozaj etkileri ile harcın mekanik ve mikro yapısal özellikleri harçta %0, %0,07 ve %0,15 oranında yer değiştirilerek etkisi araştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of graphite carbon nitride (g-C₃N₄) and cobalt-nickel layered double hydroxide (CoNi-LDH) additives, which are among the next-generation nano-materials, on the mechanical, physical, and thermal properties of cement-based mortars were experimentally investigated. The primary objective of the study is to determine the role of the single and hybrid use of these additives on hydration processes and microstructural development within the cement matrix. In the experimental process, mortar samples containing different ratios of g-C₃N₄ and CoNi-LDH were prepared; compressive strength, flexural strength, water absorption capacity, and thermal conductivity tests were conducted on the samples. Furthermore, advanced characterization techniques such as XRD, SEM, and TGA were utilized to analyze the characteristic properties of the materials and their interactions within the matrix. The findings revealed that hybrid (Series B) samples containing g-C₃N₄ and CoNi-LDH, especially at a ratio of 0.75%, exhibited a significant superiority in terms of mechanical performance compared to the control sample. It was observed that the porous structure in the cement matrix decreased and a more compact microstructure was formed due to the filler effect and the creation of nucleation sites by the nano-additives. Thermal analysis results confirm that the thermal conductivity coefficients of the additive-containing samples increased and their thermal stability improved. Consequently, it has been determined that g-C₃N₄ and CoNi-LDH additives offer a potential solution for enhancing the performance of cement mortars and can provide significant contributions to the development of sustainable, high-strength materials in the construction industry