Rüzgar türbini kanatları için hasar tespit yöntemleri ve onarım süreçleri
Damage detection methods and repair processes for wind turbine blades
  1. Tez No: 1019119
  2. Yazar: GÖRKEM BERKAY ERGEÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT SİNAN TURGUT, PROF. DR. ZUHAL OKTAY COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Enerji, Mechanical Engineering, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar, Rüzgar enerjisi, Rüzgar santralleri, Rüzgar türbinleri, Rüzgar çiftliği, Wind, Wind energy, Wind plants, Wind turbines, Wind farm
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
Özet
Rüzgar türbini kanatları, sistem performansında kritik rol oynamakla birlikte karmaşık yüklemeler nedeniyle hasara açık yapılardır. Bu hasarlar, türbin ömrünü ve enerji üretim verimliliğini azaltırken bakım maliyetlerini ve güvenlik risklerini artırmaktadır. Bu nedenle kanat hasarlarının erken ve doğru tespiti büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, rüzgar türbini kanatlarında görülen tipik hasarlar ile bu hasarların nedenleri incelenmiş; gerinim ölçerler, optik fiber sensörler, ivmeölçerler, taramalı lazer Doppler vibrometre (SLDV) ve tahribatsız muayene (NDT) yöntemleri gibi başlıca hasar tespit teknikleri ele alınmıştır. Ayrıca buzlanma, üretim hataları ve kritik hasar bölgeleri kapsamında; arka kenar çatlakları, ön kenar erozyonu, yıldırım ve vortex kaynaklı hasarlar değerlendirilmiş ve onarım yaklaşımları incelenmiştir. Çalışmada özellikle arka kenar çatlakları (TE Crack) üzerine odaklanılarak, gerçek saha verilerine dayalı detaylı bir vaka analizi ve ekonomik değerlendirme sunulmuştur. Ayrıca, tek bir saha görüntüsü üzerinde klasik görüntü işleme teknikleri uygulanarak arka kenar çatlağı yaklaşık %74 süreklilikle tespit edilmiş ve temel geometrik özellikleri piksel cinsinden elde edilmiştir. Bu derlemenin, kanat onarım uygulamalarına rehberlik etmesi ve hasar tespit yöntemleri için araştırma perspektifi sunması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Wind turbine blades play a critical role in system performance but are highly susceptible to damage due to complex loading conditions. Such damage not only reduces the turbine's lifespan and power generation efficiency but also increases maintenance costs and safety risks. Therefore, early and accurate detection of blade damage is of great importance. This study reviews typical damage types observed in wind turbine blades and examines their underlying causes. Various damage detection techniques, including strain gauges, optical fiber sensors, accelerometers, scanning laser Doppler vibrometer (SLDV), and non-destructive testing (NDT) methods, are discussed. In addition, blade failures caused by ice accretion, manufacturing defects, and critical damage-prone regions are analyzed, with a focus on major damage types such as trailing edge cracks, leading edge erosion, lightning damage, and vortex-induced damage, along with corresponding repair approaches. The study particularly focuses on trailing edge cracks (TE crack), presenting a detailed case study and economic assessment based on real field data. In addition, by applying classical image processing techniques on a single field image, the trailing edge crack was detected with approximately 74% continuity and its basic geometric properties were obtained in pixels. This review aims to provide practical guidance for blade repair applications and to offer insights for future research in damage detection techniques.