Gemi inşa çeliklerinin deniz ortamında bekletilme süresinin biyolojik kirlenme, hidrodinamik performans ve mekanik özellikler üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of marine exposure duration on biofouling, hydrodynamic performance and mechanical properties of shipbuilding steels
  1. Tez No: 1019166
  2. Yazar: FATİH KİRMA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURSUN MURAT SEKBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Denizcilik, Gemi Mühendisliği, Marine Science, Marine, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik kirlenme, Hidrodinamik performans, Mekanik özellikler, Biofouling, Hydrodynamic performance, Mechanical properties
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Gemi gövdesinde oluşan biofouling zamanla yüzey pürüzlülüğünü artırarak, geminin performansını ve gövde malzemesinin özelliklerini olumsuz yönde etkilemektedir. Gemi inşa çeliklerinin denizde bekleme süresine bağlı olarak biofouling, yüzey pürüzlülüğü, hidrodinamik performans ve mekanik özellikler üzerindeki etkileri anti-fouling boyalı ve boyasız Grade A çelik numunelerinin deniz ortamında farklı sürelerle bekletilmesi sonucu uygulanan üç boyutlu yüzey taramaları, biyolojik kütle ölçümleri, sertlik, çekme ve korozyon testleri ile deneysel olarak incelenmiştir. KVLCC2 tanker formu kullanılarak yapılan hidrodinamik analizler ile sürtünme katsayısı, efektif güç, yakıt tüketimi ve emisyon salınımı miktarları hesaplanmıştır. Denizde bekleme süresi uzadıkça biofoulingin belirgin şekilde arttığını ve bunun da yüzey pürüzlülüğünü, gemi direncini, yakıt tüketimini ve emisyon salınımını doğrudan etkilediği görülmüştür. Ayrıca, denizde bekleme süresinin malzemenin mekanik özelliklerinde belirgin azalmaya neden olduğu tespit edilmiştir. Antifouling boya uygulamasının ise söz konusu olumsuz etkileri önemli ölçüde azaltarak malzeme performansının korunmasına katkı sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Biofouling occurring on ship hulls increases surface roughness over time, negatively affecting the ship's performance and the properties of the hull material. The effects of biofouling on surface roughness, hydrodynamic performance, and mechanical properties of shipbuilding steels, depending on their marine exposure, were experimentally investigated using three-dimensional surface scans, biomass measurements, hardness, tensile, and corrosion tests conducted on anti-fouling painted and unpainted Grade A steel specimens exposed to the marine environment for different periods. Hydrodynamic analyses using the KVLCC2 tanker form were used to calculate the coefficient of friction, effective power, fuel consumption, and emission levels. It was observed that biofouling significantly increased with increasing marine exposure, directly affecting surface roughness, ship resistance, fuel consumption, and emission levels. Furthermore, it was determined that marine exposure caused a significant decrease in the mechanical properties of the material. The application of anti-fouling paint was found to significantly reduce these negative effects, contributing to the preservation of material performance.