GEBELERDE BESİN GÜVENCESİZLİĞİNİN ULTRA İŞLENMİŞ BESİN TÜKETİMİ VE YEME DAVRANIŞLARI İLE İLİŞKİSİ
THE RELATIONSHIP BETWEEN FOOD INSECURITY IN PREGNANT WOMEN AND THE CONSUMPTION OF ULTRA PROCESSED FOODS AND EATING BEHAVIORS
- Tez No: 1019172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEVSER TARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Besin Güvencesizliği, Gebelik, Ultra İşlenmiş Besinler, Yeme Davranışı, Food Insecurity, Pregnancy, Ultra Processed Foods, Eating Behavior
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma gebelerde besin güvencesizliğinin ultra işlenmiş besin tüketimi ve yeme davranışları ile ilişkisini incelemek amacıyla Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadın doğum polikliniğine başvuran 430 gebe ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından yüz yüze uygulanan anketler aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, sağlık ve beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümleri değerlendirilmiştir. Besin güvencesi durumu Hanehalkı Besin Güvencesizliği Erişim Ölçeği, yeme davranışları Hollanda Yeme Davranışı Anketi, ultra işlenmiş besin tüketimi Besin Tüketim Sıklığı Formu ile belirlenmiştir. Araştırma verileri BeBis ve SPSS 23.0 programları kullanılarak analiz edilmiştir. Gebelerin besin güvencesizliği prevalansı %25,3 olarak saptanmıştır. Gebelerin günlük ultra işlenmiş besin tüketimi 208,76±190,81 g'dır. Besin güvencesi olan gebelerin toplam ultra işlenmiş besin tüketim miktarının besin güvencesiz gebelerden anlamlı derecede yüksek olduğu bulunmuştur (p<0,05). Hollanda Yeme Davranışı Ölçeği sonuçlarına göre kısıtlayıcı, duygusal, dışsal yeme puanları sırasıyla 23,36±9,02, 26,01±10,81, 25,94±6,77'dir. Hiyerarşik regresyon analizinde besin güvencesizliği ile ultra işlenmiş besin tüketimi ve yeme davranışları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Çalışma gebelik dönemindeki beslenme örüntüsünün çok boyutlu bir yapıya sahip olabileceğini ve farklı çevresel ile bireysel etmenlerden etkilenebileceğini ortaya koymaktadır. Gelecekte yapılacak çalışmaların daha geniş örneklemlerle yürütülmesi, konuya ilişkin literatüre katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with 430 pregnant women who visited the obstetrics outpatient clinic at Amasya University Sabuncuoğlu Şerefeddin Training and Research Hospital to examine the relationship between food insecurity in pregnant women and the consumption of ultra-processed foods and eating behaviors. The data were collected through face-to-face surveys administered by the researcher. The participants' sociodemographic characteristics, health and dietary habits, anthropometric measurements were assessed. Food security status was assessed using the Household Food Insecurity Access Scale, eating behaviors using the Dutch Eating Behavior Questionnaire, consumption of ultra-processed foods using the Food Frequency Questionnaire. The research data were analyzed using the BeBis and SPSS 23.0 software programs. The prevalence of food insecurity among pregnant women was detected as 25.3%. The daily consumption of ultra-processed foods among pregnant women was 208.76 ± 190.81 g. It was found that the total consumption of ultra-processed foods among food-secure pregnant women was significantly higher than that of food-insecure pregnant women (p < 0.05). According to the results of the Dutch Eating Behavior Scale, the scores for restrictive, emotional, and external eating were 23.36 ± 9.02, 26.01 ± 10.81, 25.94 ± 6.77, respectively. In hierarchical regression analysis, no statistically significant difference was found between food insecurity and the consumption of ultra-processed foods and eating behaviors. The study suggests that dietary patterns during pregnancy may have a multidimensional structure and may be influenced by various environmental and individual factors. Future studies conducted with larger sample sizes will contribute to the existing literature on this topic.