Adaptıng scrum for effectıve software maıntenance:understandıng the dıscrepancy and brıdgıng the gap
Yazilim bakiminda scrum'in etkin kullanimi: uyumsuzluklarin anlaşilmasi ve boşluğun giderilmesi
  1. Tez No: 1019171
  2. Yazar: BULUTHAN İNAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAAN KURTEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: AHP, Scrum, Scrum
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Yazılım yaşam döngüsünün en çok kaynak gerektiren aşaması yazılım bakımıdır. Scrum gibi çevik metodolojiler, her ne kadar yaygın bir kullanım kazansalar da, başlangıçta devreye alım sonrası bakımın öngörülemeyen ve kesintiye dayalı taleplerini karşılamak üzere tasarlanmamışlardır. Bu çalışma, söz konusu metodolojik boşluğu araştırmakta ve Scrum ekiplerinin çeviklikten ödün vermeden bakım yüklerini yönetmelerine olanak tanıyan ampirik temelli bir uyarlama stratejisi önermektedir. Karma yöntemli bir stratejinin izlendiği bu süreçte; öncelikle sistematik literatür incelemesi gerçekleştirilmiş ve ardından on endüstri profesyoneli ile vaka odaklı yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılmıştır. Belirlenen zorlukları önceliklendirmek amacıyla, sektör uzmanları ve akademisyenlerden oluşan 15 kişilik bir uzman paneliyle Analitik Hiyerarşi Süreci yürütülmüştür. AHP sonuçları, 0,0089'luk oldukça güçlü bir Grup Tutarlılık Oranı ile Pareto dağılımını ortaya koymuştur: acil işler vs. sprint planı ve teknik borç sorunları, toplam problem ağırlığının yaklaşık %45'ini oluşturmaktadır. Bu iki unsurun; plansız acil işlerin mimari ödünlere yol açtığı, bunun da teknik borcu artırarak daha fazla hatayı tetiklediği bir kısır döngü yarattığı saptanmıştır. Bulgular doğrultusunda, Scrum Uyumlu Bakım Entegrasyonu modeli (SAMIM) geliştirilmiştir. SAMIM, Scrum çerçevesini tamamen değiştirmek yerine, yalnızca bahsedilen geri besleme döngüsünü kırmayı amaçlayan hedef odaklı ve düzeltici müdahaleler uygular. Model; triyaj ve kurumsal hafıza için dönüşümlü bir sistem sorumlusu (System Steward) rolü getirerek; kapasite tamponları, takas politikası (swap policy) ve stabilizasyon penceresi gibi kavramları resmileştirmektedir. Bu yapı, Scrum'ın deneysel ilkelerini ihlal etmeden acil durumları yönetmek için gereken yapısal esnekliği sağlamaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, teknik borç ve kesinti yönetimi için net sınırlar entegre edildiğinde, Scrum'ın uzun ömürlü yazılım sistemlerini başarıyla sürdürebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Software maintenance constitutes the most resource-demanding phase of the software life cycle. Although agile methodologies, especially Scrum, have become widely adopted, they were not initially intended to tackle the erratic, interrupt-driven requirements of post-deployment maintenance. This study examines this methodological gap and suggests a specific adaptation strategy. Utilizing a mixed-methods approach, we performed a Systematic Literature Review (SLR) and conducted an empirical analysis through case-oriented interviews with 10 industry practitioners. An Analytic Hierarchy Process (AHP) was performed with a panel of 15 experts, comprising industry practitioners and academic researchers, to prioritize the identified challenges. The AHP results demonstrated a robust Group Consistency Ratio (CR) of 0.0089 and indicated a Pareto distribution: two bottlenecks-urgent work versus the sprint plan and technical debt-constitute about 45% of the overall problem weight. These circumstances establish a detrimental loop in which unforeseen urgent tasks compel architectural compromises, resulting in technical debt that fosters additional defects. In response, this thesis presents the Scrum-Aligned Maintenance Integration Model (SAMIM). SAMIM implements targeted modifications to disrupt this detrimental loop instead of completely revamping Scrum. By implementing a system steward as a rotational role for triage and organizational memory, in conjunction with formalizing capacity buffers, a swap policy, and a stabilization window, SAMIM offers the structural adaptability required to manage incidents while adhering to Scrum's empirical principles. This study conclusively shows that Scrum can effectively maintain enduring systems when clear parameters for debt and interrupt management are established.