Uluslararası çapraz kotasyonu etkileyen faktörler: Türkiye örneği
Factors affecting international cross rates: Evidence from Turkey
- Tez No: 1019175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, İşletme, Econometrics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çapraz Listeleme, Depo Sertifikası, Borsa İstanbul, Lojistik Regresyon, Firma Büyüklüğü, Cross-Listing, Depositary Receipts, Borsa Istanbul, Logistic Regression, Firm Size
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finans Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren ve depo sertifikasına (cross-listing) sahip 14 firmayı, aynı sektörden eşleştirilmiş 14 kontrol firmasıyla karşılaştırarak, 2021-2025 dönemi için iki temel araştırma sorusunu incelemektedir: hangi finansal özellikler depo sertifikası sahipliğini belirlemektedir ve bu sahiplik firma performansını (hisse senedi getirisi, hisse başına kâr) nasıl etkilemektedir? Çalışmada, sektör bazlı eşleştirilmiş örneklem tasarımı temel alınarak bağımsız örneklem testleri, standart hiyerarşik lojistik regresyon ve hiyerarşik çoklu doğrusal regresyon (OLS) yöntemleri bir arada kullanılmış; bu çerçevede on üç hipotez (H1-H13) sınanmıştır. Bulgular, firma büyüklüğünün (toplam varlıklar), depo sertifikası sahipliğinin en güçlü ve istikrarlı belirleyicisi olduğunu; hisse başına kârın bağımsız örneklem testinde anlamlı çıkarken çok değişkenli modellerde bu anlamlılığını yitirdiğini göstermektedir. Performans boyutunda, depo sertifikası sahipliğinin hisse senedi getirisini doğrudan açıklamadığı, buna karşılık net satış büyümesinin getirinin en güçlü ve istikrarlı belirleyicisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, depo sertifikalı firmalar arasında hisse oynaklığının getiriyle pozitif, hisse başına kârla ise negatif ilişkili olduğu bulunmuştur. Çalışma, çoklu yöntem kullanımı ve sektör bazlı eşleştirilmiş örneklem tasarımıyla, Türkiye cross-listing yazınına hem metodolojik hem de ampirik açıdan özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the determinants and performance consequences of cross-listing among firms operating on Borsa Istanbul during the 2021-2025 period, comparing 14 firms holding depositary receipts with 14 industry-matched control firms. Two research questions are addressed: which financial characteristics determine depositary receipt ownership, and how does such ownership affect firm performance, measured through stock returns and earnings per share? Building on a sector-matched sample design, the study employs independent-sample tests, standard hierarchical logistic regression, and hierarchical multiple linear regression (OLS) as complementary methods, through which thirteen hypotheses (H1-H13) are tested. The findings indicate that firm size, measured by total assets, is the strongest and most consistent determinant of depositary receipt ownership; earnings per share is significant in the independent-sample test but loses significance in multivariate models. Regarding performance, depositary receipt ownership does not directly explain stock returns, whereas net sales growth emerges as the strongest and most consistent determinant of returns across models. Additionally, among cross-listed firms, stock return volatility is positively associated with returns but negatively associated with earnings per share, suggesting a divergence between market-based risk premia and accounting-based profitability. By combining a sector-matched sample design with multiple complementary analytical methods, this study contributes both methodologically and empirically to the cross-listing literature in the Turkish context.