Ritim temelli müzik eğitim etkinliklerinin 60–72 aylık çocukların erken matematik becerileri, ailelerin destek davranışları ve matematik inançlarına etkisi
The effects of rhythm-based music education activities on early mathematics skills, families' support behaviors, and mathematics beliefs of 60–72-month-old children
  1. Tez No: 1019213
  2. Yazar: ÖZNUR ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY BULUT PEDÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: erken çocukluk, matematik eğitimi, ritim temelli eğitim, okul öncesi eğitim, muzogram, early childhood, mathematics education, rhythm-based education, preschool education, musicogram
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Araştırmada, Ritim Temelli Müzik Eğitim Etkinliklerinin (RİTME) 60–72 aylık çocukların temel matematik becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, nicel araştırma yaklaşımı çerçevesinde ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desene göre yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında öğrenim gören ve normal gelişim gösteren 60–72 aylık çocuklar oluşturmaktadır. Araştırmada kolay ulaşılabilir durum örneklemesi ile benzeşik örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışma, deney 1(çocuk ve aile ile uygulama) grubunda 18 çocuk (sadece çocuk ile uygulama), deney 2 grubunda 18 çocuk ve kontrol grubunda 36 çocuk olmak üzere toplam 72 çocuk ve ebeveynleri ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak Erken Matematik Testi (EMAT), Erken Matematik Yeteneği Testi–3 (TEMA-3) ve Erken Matematik Ölçeği (EMÖ) kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen Ritim Temelli Müzik Etkinlikleri (RİTME), çocukların sayı, geometri ve ölçme becerilerini desteklemeyi amaçlayan toplam 24 etkinlikten oluşmaktadır. Etkinlikler, haftada iki gün, uygulama gününde bir etkinlik uygulanmak üzere, toplamda 12 hafta süreyle uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda, RİTMEnin deney gruplarında yer alan çocukların matematik becerileri üzerinde anlamlı ve kalıcı etkiler oluşturduğu belirlenmiştir. Özellikle deney gruplarındaki çocukların sayı, geometri ve ölçme becerilerinde kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde gelişim gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca uygulamanın deney 1 grubunda bulunan ailelerin çocuklarının matematik etkinliklerine katılım düzeyleri ve matematiğe yönelik inançları üzerinde de olumlu etkiler oluşturduğu belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, alan yazında ritim temelli etkinliklerin küçük çocukların matematik becerilerine olan katkısıyla örtüşmektedir. Mevcut araştırmada ebeveynlerin de matematiğe yönelik inançlarındaki olumlu değişimin çocukların yaşamında matematiğe dair olumlu ve destekleyici bir ortam sunmaya hizmet edebileceği düşünülmektedir. Küçük çocukların ritim temelli matematik etkinliklerine katılımlarının artması ve ailelerin de sürece dahil edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The study aimed to examine the effects of Rhythm-Based Music Education Activities (RITME) on the fundamental mathematical skills of children aged 60–72 months. The study was conducted using a quantitative quasi-experimental pretest–posttest control group design. The study group consisted of typically developing children aged 60–72 months attending preschool education institutions affiliated with the Ministry of National Education. Convenience sampling and homogeneous sampling methods were used to select the participants. The study was conducted with a total of 72 children and their parents, including 18 children in Experimental Group 1 (child- and parent-based intervention), 18 children in Experimental Group 2 (child-only intervention), and 36 children in the Control Group. The Early Mathematics Assessment Test (EMAT), the Test of Early Mathematics Ability–Third Edition (TEMA-3), and the Early Mathematics Questionnaire (EMÖ) were used as data collection instruments. The Rhythm-Based Music Education Activities (RITME), developed by the researcher, comprised 24 activities designed to support children's number, geometry, and measurement skills. The intervention was implemented over a 12-week period, with two sessions conducted each week and one activity carried out in each session. The findings of the study revealed that RITME had significant and sustained effects on the mathematical skills of children in the experimental groups. In particular, children in the experimental groups demonstrated significantly greater improvements in number, geometry, and measurement skills than those in the control group. Furthermore, the intervention was found to have positive effects on the level of participation of parents in Experimental Group 1 in their children's mathematics-related activities, as well as on their beliefs about mathematics. The findings of this study are consistent with previous research highlighting the positive effects of rhythm-based activities on young children's mathematical skills. In addition, the positive changes in parents' beliefs about mathematics observed in the present study may foster a supportive home environment that promotes children's mathematical learning. Therefore, it is recommended that young children be offered more opportunities to engage in rhythm-based mathematics activities and that parents be actively involved in these learning experiences.