Uluslararası öğrencilerin Türkiye'de gastronomi eğitimi tercihlerine yön veren faktörler ve kurumsal tanıtım stratejileri
Factors i̇nfluencing i̇nternational students' preferences for gastronomy education i̇n Turkey and i̇nstitutional promotion strategies
- Tez No: 1019228
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA YARDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Okul seçimi, Türkiye, Yabancı uyruklu öğrenciler, School choice, Türkiye, Foreign domestic students
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye'deki vakıf üniversitelerinde gastronomi eğitimi almayı tercih eden uluslararası öğrencilerin karar verme süreçlerini ve bu süreçte kurumsal tanıtım stratejilerinin etkisini derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın kuramsal temeli, uluslararası öğrenci hareketliliğini açıklayan Everett Lee'nin İtme-Çekme (Push-Pull) Teorisi ve Icek Ajzen'in Planlı Davranış Teorisi üzerine inşa edilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenerek, İstanbul'daki vakıf üniversitelerinde öğrenim gören farklı uyruklara sahip 16 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, öğrencilerin kendi ülkelerindeki gastronomi eğitiminin niteliksel yetersizliği ve kısıtlı kariyer fırsatlarının önemli birer itici faktör olduğunu; buna karşın Türkiye'nin zengin gastronomik mirası, kültürel çeşitliliği ve uygun yaşam maliyetlerinin güçlü çekici unsurlar oluşturduğunu göstermektedir. Karar verme sürecinde aile ve sosyal çevrenin desteği ile öğrencilerin zorluklarla başa çıkma konusundaki öz-yeterlilik algılarının tercihlerini meşrulaştırmada belirleyici bir rol oynadığı saptanmıştır. Kurumsal açıdan vakıf üniversitelerinin sunduğu eğitim kalitesinin genel olarak beklentileri karşıladığı görülse de, oryantasyon süreçlerindeki eksiklikler ve bilgiye erişimde yaşanan karmaşa adaptasyonu zorlaştıran temel zayıflıklar olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'nin gastronomi alanında bölgesel bir eğitim merkezi olma potansiyelini sürdürülebilir kılması için üniversitelerin dijital tanıtım stratejilerini güçlendirmesi, hedef ülkelere yönelik spesifik bölüm tanıtımlarına odaklanması ve uluslararası öğrencilere yönelik sosyal destek mekanizmalarını standart hale getirmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to conduct an in-depth examination of the decision-making processes of international students choosing gastronomy education at foundation universities in Turkey and the impact of institutional promotion strategies on these processes. The theoretical framework of the study is built upon Everett Lee's Push-Pull Theory, which explains international student mobility, and Ajzen's Theory of Planned Behavior. Adopting a qualitative research method, semi-structured interviews were conducted with 16 students of various nationalities studying at foundation universities in Istanbul, and the collected data were analyzed using the content analysis method. The findings indicate that the qualitative insufficiency of gastronomy education and limited career opportunities in the students' home countries are significant push factors; conversely, Turkey's rich gastronomic heritage, cultural diversity, and affordable cost of living constitute strong pull factors. It was found that support from family and social circles, along with students' perceptions of self-efficacy in coping with challenges, play a decisive role in legitimizing their choices during the decision-making process. From an institutional perspective, although the quality of education provided by foundation universities generally meets expectations, deficiencies in orientation processes and confusion in accessing information were identified as the main weaknesses hindering adaptation. Consequently, for Turkey to sustain its potential as a regional education center in the field of gastronomy, it is recommended that universities strengthen their digital promotion strategies, focus on department-specific promotions for target countries, and standardize social support mechanisms for international students.