İşyerinde merak ve öznel iyi oluş ilişkisinde nörobilişsel performansın düzenleyici rolü: eeg ve nöropsikolojik ölçümler ile deneysel bir araştırma
The moderating role of neurocognitive performance on the relationship between workplace curiosity and subjective wellbeing: an experimental research with eeg and neuropsychological measures
  1. Tez No: 1019227
  2. Yazar: İLYAS ERTUĞRUL İNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN KANBUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Öznel iyi oluş, Subjective well-being
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışma yaşamında bireylerin öznel iyi oluş düzeyleri yalnızca örgütsel yapı, iş koşulları ve yönetsel uygulamalarla değil aynı zamanda bireylerin bilişsel kapasiteleri ve bu kapasiteleri kullanma biçimleriyle de yakından ilişkilidir. Bu bağlamda işyerinde merak, çalışanların öğrenmeye açıklık göstermesi, yeni bilgileri araştırması ve çevresel uyaranlara uyum sağlaması açısından önemli bir bilişsel ve motivasyonel yapı olarak değerlendirilmektedir. Bununla birlikte“işyerinde merak”ın öznel iyi oluş ve yaşam doyumu üzerindeki etkilerinin tüm bireylerde aynı düzeyde ortaya çıkmadığı ve bu etkinin bireylerin bilişsel kaynakları ile ilişkili olarak farklılaşabileceği düşünülmektedir. Bu çalışma, işyerinde merak ile öznel iyi oluş arasındaki ilişkileri inceleyerek nörobilişsel performansın bu ilişkilerdeki rolünü bütüncül bir yaklaşımla ele almaktadır. Araştırmanın örneklemini bir ilimiz merkez ilçesinde faaliyet gösteren tekstil fabrikalarında çalışan 257 birey oluşturmaktadır. Veriler öznel iyi oluş ölçeği ve işyerinde merak ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Nörobilişsel performansın değerlendirilmesinde PsychoPy yazılımı kullanılarak uygulanan görsel hafıza, sözel hafıza, Stroop ve parmak tıklatma görevlerinden yararlanılmıştır. Bu görevler sırasında EEG cihazı aracılığıyla beyin aktivitesi eş zamanlı olarak kaydedilmiş ve söz konusu bilişsel görevlerle ilişkili olarak sağ ve sol beyin yarımkürelerinin göreli aktivasyon düzeyleri belirlenmiştir. Elde edilen veriler korelasyon, regresyon ve düzenleyici değişken analizleri kapsamında değerlendirilerek işyerinde merak, öznel iyi oluş ve nörobilişsel performans arasındaki ilişkilerin açıklanmasına yönelik disiplinlerarası bir çerçeve sunulmuştur. Araştırmanın amacı doğrultusunda oluşturulan hipotezler bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü ANOVA, korelasyon, regresyon ve Hayes Process düzenleyici etki analizleriyle test edilerek işyerinde merak ile öznel iyi oluş ilişkisinde nörobilişsel performansın düzenleyici rolüne ilişkin bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In working life, individuals' levels of subjective well-being are closely related not only to organizational structures, working conditions, and managerial practices, but also to individuals' cognitive capacities and the ways in which these capacities are utilized. In this context, workplace curiosity is considered an important cognitive and motivational construct that supports employees' openness to learning, exploration of new information, and adaptation to environmental stimuli. However, it is assumed that the effects of workplace curiosity on subjective well-being and life satisfaction do not occur at the same level for all individuals, and that these effects may vary depending on individuals' cognitive resources. This study examines the relationships between workplace curiosity and subjective well-being and addresses the role of neurocognitive performance in these relationships from a holistic perspective. The sample of the study consists of 257 employees working in textile factories located in centre of one of our provinces. Data were collected using the Subjective Well-Being Scale and the Workplace Curiosity Scale. Neurocognitive performance was assessed through visual memory, verbal memory, Stroop, and finger tapping tasks administered using the PsychoPy software. During these tasks, brain activity was simultaneously recorded using an EEG device, and the relative activation levels of the right and left cerebral hemispheres associated with the respective cognitive tasks were identified. The obtained data were analyzed within the scope of correlation, regression, and moderation analyses, providing an interdisciplinary framework for explaining the relationships among workplace curiosity, subjective well-being, and neurocognitive performance. In line with the research objectives, the hypotheses were tested using independent samples t-tests, one-way ANOVA, correlation, regression, and Hayes PROCESS moderation analyses, yielding findings regarding the moderating role of neurocognitive performance in the relationship between workplace curiosity and subjective well-being.