Toplum İçinde Yaşayan Yaşlı Bireylerde Modifiye Otago Egzersizlerinin Nörokognitif Düzey ve Fiziksel Parametreler Üzerine Etkisi
The Effect of Modified Otago Exercises on Neurocognitive Level and Physical Parameters in Community-Dwelling Older Adults
  1. Tez No: 1019233
  2. Yazar: ZEYNEP SENA SELÇUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı bireyler, Otago Egzersiz Programı, Nörokognitif işlevler, Fiziksel performans, Düzeltici egzersizler, Neurobilişsel işlevler, Nörobilişsel hastalıklar, Older individuals, Otago Exercise Program, Neurocognitive functions, Physical performance, Corrective exercises, Neurocognitive disorders
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
TOPLUM İÇİNDE YAŞAYAN YAŞLI BİREYLERDE MODİFİYE OTAGO EGZERSİZLERİNİN NÖROKOGNİTİF DÜZEY VE FİZİKSEL PARAMETLER ÜZERİNE ETKİSİ Zeynep Sena SELÇUK Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Temmuz, 2026 (81 Sayfa) Amaç: Bu çalışmanın amacı, toplumda yaşayan yaşlılarda sekiz haftalık modifiye Otago Egzersiz Programı'nın (OEP) nörokognitif düzey ve fiziksel parametreler üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Yöntem: Türkiye'nin Antalya ilinin Alanya ilçesinde yaşayan, 65 yaş ve üzeri toplam 87 toplumda yaşayan birey, randomize olarak müdahale grubuna veya bir kontrol grubuna atanmıştır. Müdahale grubuna, sekiz hafta boyunca haftada üç kez 45 dakika süreyle modifiye OEP uygulamış ve ek olarak haftada üç gün 30 dakikalık yürüyüş yapmaları istenmiştir; kontrol grubu ise sadece günlük rutin faaliyetlerini sürdürmüştür. Başlangıçta ve sekiz haftanın sonunda bilişsel işlev, zihinsel iyilik hali, fiziksel aktivite düzeyi, statik denge ve dinamik denge sırasıyla Bilişsel Durum Testi, Warwick-Edinburgh Zihinsel İyilik Hali Ölçeği, Yaşlılar için Fiziksel Aktivite Ölçeği, Tek Ayak Üzerinde Durma Testi ve Zamanlı Kalk ve Yürü Testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Sekiz haftalık müdahalenin ardından, modifiye OEP, kontrol grubuna kıyasla statik dengede artış sağladı ve bilişsel performansı önemli ölçüde korudu; her iki sonuçta da büyük etki büyüklükleri gözlemlendi (p<0,05). Dinamik denge de kontrol grubuna kıyasla müdahale grubunda önemli ölçüde gelişti (p<0,05). Zihinsel iyilik hali ve fiziksel aktivite düzeyi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Sekiz haftalık modifiye OEP, toplumda yaşayan yaşlı bireylerde statik ve dinamik dengeyi geliştirmiş ve bilişsel performansın korunmasına katkı sağlamıştır. Zihinsel iyilik hali ve fiziksel aktivite düzeyi açısından kontrol grubuna göre anlamlı bir üstünlük göstermemiştir. Bu bulgular, modifiye OEP'nin yaşlı bireylerin denge performansının geliştirilmesi ve bilişsel işlevlerinin desteklenmesi amacıyla kullanılabilecek etkili bir egzersiz yaklaşımı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF MODIFIED OTAGO EXERCISES ON NEUROCOGNITIVE LEVEL AND PHYSICAL PARAMETERS IN COMMUNITY-DWELLING OLDER ADULTS Zeynep Sena SELÇUK Department of Physiotherapy and Rehabilitation Graduate School of Alanya Alaaddin Keykubat University, July, 2026 (81 pages) Objective: The aim of this study was to investigate the effects of an eight-week modified Otago Exercise Program (OEP) on neurocognitive levels and physical parameters in community-dwelling elderly individuals. Method: A total of 87 community-dwelling individuals aged 65 and over, living in Alanya district of Antalya province, Turkey, were randomly assigned to either an intervention group or a control group. The intervention group received the modified OEP for 45 minutes three times a week for eight weeks, and additionally, they were asked to walk for 30 minutes three days a week; the control group only continued their daily routine activities. Cognitive function, mental well-being, physical activity level, static balance, and dynamic balance were assessed at baseline and at the end of eight weeks using the Cognitive State Test, Warwick-Edinburgh Mental Well-being Scale, Physical Activity Scale for the Elderly, Single Leg Stance Test, and Timed Up and Walk Test, respectively. Results: Following the eight-week intervention, the modified OEP improved static balance and significantly preserved cognitive performance compared to the control group; large effect sizes were observed in both outcomes (p<0.05). Dynamic balance also improved significantly in the intervention group compared to the control group (p<0.05). There was no statistically significant difference between the groups in terms of mental well-being and physical activity level (p>0.05). Conclusion: The eight-week modified OEP improved static and dynamic balance and contributed to the preservation of cognitive performance in elderly individuals living in the community. It did not show a significant superiority in terms of mental well-being and physical activity level compared to the control group. These findings demonstrate that the modified OEP is an effective exercise approach that can be used to improve balance performance and support cognitive functions in elderly individuals.