Çaba teorisinin bedenselleştirilmesi ve koreografi üretimi
The embodiment of effort theory in choreographic creation
- Tez No: 1019279
- Danışmanlar: PROF. TUĞÇE ULUGÜN TUNA
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Koreografi, Modern dans, Psikolojik dayanıklılık, Sahne sanatları, Choreography, Modern dance, Hardiness on psychological, Stage arts
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Modern Dans Sanat Dalı
Özet
Bu tez/eser çalışmasında çaba kavramının öznel bir yaklaşımla bedenselleştirilerek, koreografik üretim amaçlanmıştır. Fiziksel çaba, psikolojik dayanıklılık kavramı ile birlikte ele alınarak, koreografinin üretim sürecinde hem kavramsal sınırların belirlenmesinde hem de sahneleme aşamasında ortak bir zeminde değerlendirilmiştir. Çaba kavramına ilişkin derinleştiğim bu çalışmada dansçı bedeni; fiziksel, bilişsel ve psikolojik sınırlarına yönelik farkındalığın ortaya çıktığı bir araştırma alanına dönüşmüştür. İç devinimi yüksek ve değişken bir yapıya sahip olan rüya kavramı ise, koreografi üretim sürecinde yaratıcı bir katman olarak kullanılmıştır. İcracıların iç gözlem çalışmaları kapsamında yaptıkları analizlerden hareketle, kişinin kendisine yönelik farkındalığının öz düzenleme kapasitesini, duygu durumuna ilişkin farkındalığını, duygusal olgunluğunu ve stresle başa çıkma becerilerini geliştirdiği gözlemledim. Çaba kavramının fiziksel anlamda yoğun biçimde dahil olduğu dans sanatı alanında, yalnızca dayanıklı olabilme fikrinden ziyade esneyebilme, yeniye entegre olma belki de vazgeçebilme ya da her şeye rağmen sürece dahil olmaya yönelik alınan aksiyonlara alan açılması gerektiğini düşünüyorum.
Özet (Çeviri)
In this thesis/artistic work, the concept of effort was embodied through a subjective approach and explored as the basis for choreographic creation. Physical effort was examined together with the concept of psychological resilience, and these two concepts were considered within a common framework in both defining the conceptual boundaries of the study and shaping the choreographic creation process. Throughout this research, which enabled an in-depth exploration of the concept of effort, the dancer's body became a field of inquiry in which awareness of physical, cognitive, and psychological limits emerged. The concept of dreaming, characterized by its dynamic and constantly changing internal structure, was employed as a creative layer throughout the choreographic process. Drawing on the performers' analyses produced through their self-observation practices, I observed that self-awareness contributes to the development of self-regulation capacity, awareness of one's emotional state, emotional maturity, and coping skills for dealing with stress. In the field of dance, where physical effort is an integral component, I argue that the focus should extend beyond the mere capacity to endure. Greater emphasis should be placed on creating space for flexibility, adaptation to new conditions, the ability to let go when necessary, and the capacity to continue engaging with the process despite challenges.