Diş hekimlerinin rejeneratif endodontik tedaviye ilişkin bilgi düzeyleri ve klinik yaklaşımlarının karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of dentists' knowledge levels and clinical approaches to regenerative endodontic treatment
  1. Tez No: 1019377
  2. Yazar: TUBA KAYMAZLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECAİ ZAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anketler, Bilgi düzeyi, Diş hekimleri, Questionnaires, Level of knowledge, Dentists
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; farklı mesleki unvan, klinik deneyim, çalışma kurumu ve uzmanlık alanlarında görev yapan diş hekimlerinin rejeneratif endodontik tedaviye (RET) ilişkin bilgi düzeylerini ve klinik deneyimlerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmek; cinsiyet, mesleki unvan, klinik deneyim süresi, uzmanlık alanı, çalışılan kurum ve daha önce RET uygulama durumu gibi değişkenlerin bilgi düzeyi üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada, farklı kurumlarda görev yapan diş hekimlerinin RET'e ilişkin bilgi düzeyleri ve klinik deneyimlerini değerlendirmek amacıyla 32 sorudan oluşan bir anket formu hazırlanmıştır. Anket; demografik bilgiler, bilgi ve kaynak edinme yolları, uygulama ve klinik deneyim ile bilgi ve uygulama soruları olmak üzere dört bölümden oluşmuştur. Veriler yüz yüze ve çevrimiçi yöntemlerle toplanmıştır. Çalışmaya genel diş hekimleri, uzmanlık öğrencileri, uzman diş hekimleri ve öğretim üyeleri dahil edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiş; kategorik verilerin değerlendirilmesinde Ki-Kare ve Fisher Exact testleri, toplam bilgi puanlarının karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Çalışmaya toplam 412 diş hekimi katılmıştır. Katılımcıların %80,6'sı RET hakkında bilgi sahibi olduğunu belirtmiş, bu grubun %29,5'inin ise daha önce RET uyguladığı saptanmıştır. RET uygulayan hekimlerin %69,4'ünün 1–5 vaka deneyimine sahip olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların RET ile ilgili bilgilerini en sık lisans eğitiminden (%75,6) edindikleri saptanmıştır. Toplam bilgi puanları açısından kadınların erkeklere göre daha yüksek puan aldığı belirlenmiştir (p=0,024). Klinik deneyim süresi bakımından 0–5 yıllık deneyime sahip hekimlerin bilgi puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür (p<0,001). Uzmanlık öğrencileri en yüksek, genel diş hekimleri ise en düşük bilgi puanına sahip grubu oluşturmuştur (p<0,001). Endodonti ve Pedodonti uzmanlarının bilgi puanları diğer uzmanlık alanlarına göre daha yüksek bulunmuştur (p<0,001). Üniversite hastanesinde çalışan hekimlerin bilgi puanlarının diğer kurumlarda çalışanlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Daha önce RET uygulamış olan katılımcıların bilgi puanları uygulamamış olanlara göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,001). RET ile ilgili literatürde en sık kullanılan kaynakların ulusal kaynaklar, kongre/sempozyum sunumları ve AAE (American Association of Endodontists) kılavuzları olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, diş hekimlerinin RET'e ilişkin bilgi düzeylerinin cinsiyet, klinik deneyim süresi, mesleki unvan, uzmanlık alanı, çalışılan kurum ve RET uygulama deneyimine göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Katılımcıların RET hakkında bilgi sahibi olma oranı yüksek olmakla birlikte, klinik uygulama deneyimlerinin sınırlı olduğu görülmüştür. RET ile ilgili teorik bilgi birikiminin büyük ölçüde lisans eğitimi sırasında kazanılması, eğitim programlarının güncel bilimsel gelişmeler doğrultusunda düzenli olarak gözden geçirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, diş hekimlerinin RET konusundaki klinik yeterliliklerinin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla güncel eğitim programları ve bilimsel etkinliklerin teşvik edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to comparatively evaluate the knowledge levels and clinical experiences of dentists working in different professional titles, clinical experience levels, institutions, and specialties regarding regenerative endodontic treatment (RET), and to determine the effects of variables such as sex, professional title, years of clinical experience, specialty, institution type, and prior RET experience on knowledge levels. A 32-item questionnaire was developed to assess the knowledge levels and clinical experiences of dentists working in various institutions. The questionnaire consisted of four sections: demographic information, sources of knowledge acquisition, clinical practice and experience, and knowledge and application questions. Data were collected through face-to-face and online methods. General dentists, dental residents, specialist dentists, and academic faculty members were included in the study. Data were analyzed using SPSS; Chi-square and Fisher's Exact tests were used for categorical variables, while independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were applied to compare total knowledge scores. The level of statistical significance was set at p<0.05. A total of 412 dentists participated in the study. Of the participants, 80.6% reported having knowledge of RET, and 29.5% of this group had previously performed RET. Among those who had performed RET, 69.4% had experience with 1–5 cases. The most common source of RET-related knowledge was undergraduate education (75.6%). Female participants achieved significantly higher knowledge scores than males (p=0.024). Dentists with 0–5 years of clinical experience had higher knowledge scores compared to more experienced groups (p<0.001). Dental residents had the highest knowledge scores, while general dentists had the lowest (p<0.001). Specialists in Endodontics and Pedodontics scored higher than those in other specialties (p<0.001). Dentists working in university hospitals had significantly higher knowledge scores than those in other institution types (p<0.001). Participants who had previously performed RET demonstrated significantly higher knowledge scores than those who had not (p<0.001). The most frequently utilized resources were national sources, congress/symposium presentations, and American Association of Endodontists (AAE) guidelines. Knowledge levels regarding RET differed significantly according to sex, years of clinical experience, professional title, specialty, institution type, and prior RET experience. Although the proportion of participants with RET awareness was high, clinical practice experience remained limited. The fact that theoretical knowledge was largely acquired during undergraduate education underscores the need for regular revision of curricula in line with current scientific developments. Based on these findings, it is recommended that updated training programs and scientific events be promoted to enhance the clinical competency of dentists in RET.