Armutlarda mavi küf etkenine karşı kekik (thymus vulgaris) ve çörek otu (nigella sativa) yağının antifungal etkinliği
Antifungal efficacy of thyme (thymus vulgaris) and black cumin (nigella sativa) oils against the blue mold agent in pears
- Tez No: 1019378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA BALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antifungal aktivite, Armut, Hasat sonu, Kekik, Penicillium expansum, Uçucu yağlar, Antifungal activity, Pear, Postharvest, Thyme, Penicillium expansum, Essential oils
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Taze meyvelerde hasat sonrası dönemde meydana gelen fungal hastalıklar, küresel gıda tedarik zincirinde ciddi ekonomik kayıplara ve gıda güvenliği risklerine yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı, armutlarda (Pyrus communis L.) ciddi ekonomik kayıplara neden olan çeşitli Penicillium türlerine karşı, sentetik fungisitlere çevre dostu bir alternatif olarak kekik (Thymus vulgaris) ve çörek otu (Nigella sativa) uçucu yağlarının in vitro ve in vivo antifungal potansiyellerini belirlemektir. Çalışmanın in vitro aşamasında gerçekleştirilen agar seyreltme testleri sonucunda, kekik uçucu yağının Penicillium expansum 'un misel gelişimini güçlü bir şekilde baskıladığı ve Minimum Fungisidal Konsantrasyon (MFK) değerinin 1,2 mL/L olduğu saptanmıştır. Bu doz ve üzerindeki konsantrasyonlarda patojen gelişimi %100 oranında kalıcı olarak durdurulmuştur. Çörek otu uçucu yağının ise test edilen hiçbir dozunda (0,2 – 1,6 mL/L aralığında) patojen üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir inhibisyon sağlayamadığı belirlenmiştir. Çalışmanın in vivo aşamasında, kekik uçucu yağının 0,08 mL/L dozu, inkübasyon süresi sonunda lezyon gelişimini kontrol grubuna kıyasla %23,21 oranında baskılayabilmiştir. Elde edilen bulgular, kekik uçucu yağının içerdiği güçlü fenolik bileşenler sayesinde P. expansum' un hücresel bütünlüğünü bozduğunu ve hasat sonrası biyolojik mücadelede umut verici doğal bir fungisit adayı olduğunu göstermektedir. Kekik uçucu yağının meyve yüzeyindeki fiziksel uçuculuğunu önlemek ve etkinliğini artırmak amacıyla, gelecekteki endüstriyel çalışmalarda nano-enkapsülasyon veya biyo-fumigasyon yöntemleriyle uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Post harvest fungal diseases in fresh fruits lead to significant economic losses and food safetyrisks in the global food supply chain. The objective of this study was to determine the in vitro and in vivo anti fungal potentials of thyme (Thymus vulgaris) and black cumin (Nigella sativa) essential oils against various Penicillium species, which causes bluem old rot in pears (Pyrus communis L.), as an eco-friendly alternative to synthetic fungicides. As a result of the agar dilution assays conducted in the in vitro phase of the study, it was determined that thyme essential oil strongly suppressed mycelial growth of Penicllium expansum, with a Minimum Fungicidal Concentration (MFC) value of 1,2 mL/L. At this dose and higher concentrations, pathogen development was permanently inhibited by 100%. Conversely,it was determined that black cumin essential oil failed to provide statistically significant inhibition on the pathogen at any of the tested doses (in the range of 0,2 – 1,6 mL/L). In the in vivo phase of the study, the 0,08 mL/L dose of thyme essential oil was able to suppresslesion development by 23,21% compared to the control group at the end of the incubation period. The findings demonstrate that thyme essential oil disrupts the cellular integrity of P. expansum due to its potent phenolic components and is a promising natural fungicide candidate for postharvest biological control. In order to prevent the physical volatility of thyme essential oil on the fruit surface and to enhance its efficacy, its application via nano-encapsulation orbio-fumigation methods is recommended in future industrial studies.