Kastamonu küre-kösreli ICP seviye I gözlem noktasındaki meşe dantel böceği (Corythucha arcuata (say, 1832)) dağılımının makine öğrenmesi teknikleri ile modellenmesi
Modeling of the distribution of the oak lace beetle (Corythucha arcuata (say, 1832)) at the kastamonu küre-kösreli̇ ICP level I observation point using machine learning techniques
  1. Tez No: 1019410
  2. Yazar: ÖZKAN TEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Meşe ağacı, Meşe yaprağı, Orman entomolojisi, Oak, Oak leave, Forest entomology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Orman ekosistemleri, biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri açısından büyük öneme sahip olmakla birlikte, son yıllarda biyotik stres etmenlerinin artan baskısı altındadır. Bu stres etmenlerinden biri olan ve Kuzey Amerika kökenli istilacı bir tür olan Meşe dantel böceği (Corythucha arcuata Say, 1832), Türkiye'de meşe (Quercus spp.) meşcerelerinde yayılış göstererek orman sağlığını tehdit eden önemli bir zararlı hâline gelmiştir. Bu tez çalışmasının amacı, Kastamonu yöresi meşe meşcerelerinde C. arcuata'nın mekânsal ve zamansal dağılımını, ICP Forests Seviye I izleme verileri ve makine öğrenmesi teknikleri kullanarak ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında, Kastamonu ili Küre Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Kösreli sahalarına ait 2021, 2022, 2023, 2024 ve 2025 yıllarına ilişkin ICP Forests Seviye I verileri değerlendirilmiştir. Taç durumu, yaprak kaybı, renk değişimleri ve biyotik zarar belirtilerine ait veriler kullanılarak modellenmiştir. Elde edilen sonuçlar, C. arcuata'nın çalışma alanında yıllar içerisinde yayılışını artırdığını ve 1483 numaralı seviye I sahasındaki meşe ağaçlarında yaprak kaybına neden olduğunu göstermiştir. Makine öğrenmesi destekli analizler, zararlının orta kapalılığa sahip ve nem oranı yüksek alanlarda daha yüksek risk oluşturduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, ICP Forests Seviye I verilerinin makine öğrenmesi temelli biyolojik modelleme yaklaşımlarıyla birlikte kullanılması, orman zararlılarının izlenmesi ve risk alanlarının belirlenmesi açısından etkili bir yöntem sunmaktadır. Bu çalışma, C. arcuata'nın bölgesel etkilerinin anlaşılmasına ve veri temelli orman yönetim stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Forest ecosystems are of great importance in terms of biodiversity and ecosystem services, but in recent years they have been under increasing pressure from biotic stressors. One of these stressors, the oak lace bug (Corythucha arcuata Say, 1832), an invasive species originating from North America, has become a significant pest threatening forest health in oak (Quercus spp.) stands in Turkey. The aim of this thesis is to determine the spatial and temporal distribution of C. arcuata in oak stands in the Kastamonu region using ICP Forests Level I monitoring data and machine learning techniques. Within the scope of the study, ICP Forests Level I data for the years 2021, 2022, 2023, 2024, and 2025 from the Kösreli areas under the Küre Forest Management Directorate in Kastamonu province were evaluated. Modeling was performed using data on crown condition, leaf loss, color changes, and biotic damage symptoms. The results show that C. arcuata has increased its spread over the years in the study area and caused leaf loss in oak trees in Level I site 1483. Machine learning-supported analyses revealed that the pest poses a higher risk in areas with medium canopy closure and high humidity. In conclusion, the use of ICP Forests Level I data in conjunction with machine learning-based biological modeling approaches provides an effective method for monitoring forest pests and identifying risk areas. This study contributes to understanding the regional impacts of C. arcuata and developing data-driven forest management strategies.