Kentsel dönüşüm alanlarının sürdürülebilir kentselkalite bağlamında karşılaştırmalı analizi: İstanbul örneği
Comparative analysis of urban regeneration areas in thecontext of sustainable urban quality: the Istanbul example
  1. Tez No: 1019417
  2. Yazar: MERVE TUTKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MELİH ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Sürdürülebilir Kentsel Kalite, Sürdürülebilirlik, Planlama Hiyerarşisi, Sürdürülebilir Kentsel Kalite Endeksi, Urban Regeneration, Sustainable Urban Quality, Sustainability, Planning Hierarchy, Sustainable Urban Quality Index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma; İstanbul'daki tamamlanmış alan bazlı kentsel dönüşüm projelerini, kent içi yerleşme hiyerarşisini dikkate alan ölçek duyarlı bir çerçevede; literatür, mevzuat ve saha verisini bütünleştiren çok boyutlu bir sürdürülebilir kentsel kalite endeksi ile karşılaştırmalı olarak değerlendirmektedir. Dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde; uygulamaların hedeflenen nitelikte ilerlemediği hipotezinden yola çıkılarak teorik çerçeve çizilmektedir. İkinci bölüm, çalışma alanının belirlenmesi ve saha çalışmalarını kapsamaktadır. Alan bazlı ve tamamlanmış projeler arasından seçilen 20 kentsel dönüşüm alanına ait dönüşüm öncesi ve sonrası imar planları, haritalar ve projelere özgü veriler temin edilerek yerinde tespitler, fotografik belgelemeler ve gözlemler gerçekleştirilmiştir. Üçüncü bölümde, literatürdeki sürdürülebilir kentsel kalite kriterleri ile yasa ve yönetmeliklerdeki maddeler analiz edilerek değerlendirme parametreleri oluşturulmuş; yerleşme büyüklükleri irdelenmiştir. Son bölümde ise alanların standartları karşılama durumu, geliştirilen bir endeks üzerinden normalize edilerek analiz edilmiş; alanlar ölçekleri bağlamında kıyaslanmıştır. Sonuç olarak, incelenen uygulamaların sürdürülebilir kentsel kaliteyi çok boyutlu ele almadığı, ağırlıklı olarak fiziksel yapı yenileme odaklı şekillendiği görülmektedir. Çalışmanın, dönüşüm alanlarının sürdürülebilir kentsel kalitesini nesnel verilerle ölçerek, süreçlerin bu ilkelerle uyumlu hale getirilmesinde yol gösterici olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study comparatively evaluates completed area-based urban transformation projects in Istanbul within a scale-sensitive framework that takes intra-urban settlement hierarchy into account, using a multidimensional sustainable urban quality index integrating literature, legislation, and field data. The study consists of four chapters. The first chapter establishes the theoretical framework based on the hypothesis that current implementations have not progressed in line with their intended qualities. The second chapter covers the selection of the study area and the fieldwork process. For 20 selected completed area-based urban transformation sites, pre- and post-transformation zoning plans, maps, and project-specific data were collected, and on-site assessments, photographic documentation, and observations were carried out. In the third chapter, evaluation parameters were developed through an analysis of sustainable urban quality criteria in the literature together with relevant provisions in laws and regulations; settlement sizes were also examined. In the final chapter, the extent to which the selected areas meet relevant standards was analyzed through a developed index and normalized results, and the areas were compared within the context of their scales. In conclusion, the examined projects do not appear to address sustainable urban quality through a multidimensional perspective and are instead shaped predominantly by a focus on physical rebuilding. It is expected that this study will serve as a guiding resource by measuring the sustainable urban quality of transformation areas through objective data and by contributing to the alignment of urban transformation processes with these principles.