Acil servise başvuran geriatrik hasta popülasyonunun survey göstergesi olarak kullanılabilecek skorlama sistemlerinin karşılaştırılması
Comparison of scoring systems that can be used as survival indicators in the geriatric patient population presenting to the emergency department
- Tez No: 1019434
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUFAN ALATLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Geriatri, Emergency Medicine, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Geriatrik hastalar, Acil servis, Skorlama sistemleri, Triaj sistemleri, mortalite, hastaneye yatış, Geriatric patients, Emergency department, Scoring systems, Triage systems, mortality, hospitalization
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Dünyada ve Türkiye'de geriatrik nüfus giderek artmaktadır. Acil servisler gibi hasta yoğunluğunun yüksek olduğu yerlerde geriatrik hastaların önemi daha da artmaktadır çünkü bu popülasyonun daha kırılgan olması ve çoklu komorbiditelerinin varlığı onları daha dikkatli incelenmesi gereken bir grup haline getirmektedir. Biz de bu çalışmamızda literatürde çeşitli hastalıklar ve gruplar için geliştirilmiş olan risk skorlamalarını acil servise başvuran geriatrik popülasyonun hasta bakım kalitesini arttırmak için hastane yatış ve mortalite öngörücülüğü açısından incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine 20.07.2024-20.07.2025 tarihleri arasında başvuran 65 yaş ve üzeri 480 hasta ile prospektif olarak yapılmıştır. Çalışmamızda 10 adet skorlama sistemi kullanılarak hastalar hastaneye yatış (yoğun bakım ünitesi/servis), taburculuk, 28 günlük mortalite gibi sonlanım noktaları için değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaneye yatışı öngörmede en iyi performansı S-TRIAGE skoru (AUC: 0.672) göstermiştir. Bu skorun, hastanın genel durumunu, mobilite, ağrı gibi semptomlarını ve sosyal faktörleri de dolaylı olarak içermesi, daha genel bir sonlanım olan hastaneye yatış kararını daha iyi yansıtmasını sağlamış olabilir. YBÜ yatışı gibi daha akut ve kritik bir sonlanım için ise fizyolojik skorlamaların önemi belirgin bir şekilde artmaktadır. ViEWS-L (AUC: 0.774) en yüksek performansı göstermiştir. Çalışmamızda 28 günlük mortaliteyi öngörmede en başarılı skorlama sistemleri sırasıyla ViEWS (AUC: 0.827), ViEWS-L (AUC: 0.816) ve CFS (AUC: 0.814) olarak bulunmuştur. Sonuç: Hastaneye yatışı öngörmede S-TRIAGE skoru, YBÜ yatışı öngörüsü için ViEWS-L skoru, 28 günlük mortalite için ise ViEWS skoru en iyi performansı gösteren skorlamalardır. Ancak tüm sonlanımlar açısından mükemmel performans gösteren tek bir skorlama sistemi mevcut olmayıp sonlanımlara göre farklı skorlamaların kombine kullanımı ve türetilmiş yeni bir skorlama sistemi üretimi akıllıca olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The geriatric population is gradually increasing both worldwide and in Turkey. In settings with high patient density, such as emergency departments, the importance of geriatric patients becomes even more critical because the fragility of this population and the presence of multiple comorbidities make them a group that requires more careful evaluation. In this study, we aimed to evaluate risk scoring systems—developed in the literature for various diseases and patient groups—in terms of predicting hospitalization and mortality, in order to improve the quality of patient care for the geriatric population presenting to the emergency department. Materials and Methods: This prospective study was conducted with 480 patients aged 65 and over who presented to the Emergency Department of Balıkesir University Health Application and Research Hospital between July 20, 2024, and July 20, 2025. Using 10 different scoring systems, patients were evaluated for endpoints such as hospitalization (intensive care unit/ward), discharge, and 28-day mortality. Results: The S-TRIAGE score showed the best performance in predicting hospitalization (AUC: 0.672). The fact that this score indirectly includes the patient's general condition, symptoms like mobility and pain, and social factors may have enabled it to better reflect the decision for hospitalization, which is a more general outcome. For a more acute and critical outcome like ICU admission, the importance of physiological scoring systems increases significantly; ViEWS-L showed the highest performance (AUC: 0.774). In our study, the most successful scoring systems in predicting 28-day mortality were ViEWS (AUC: 0.827), ViEWS-L (AUC: 0.816), and CFS (AUC: 0.814), respectively. Conclusion: The S-TRIAGE score showed the best performance in predicting hospitalization, the ViEWS-L score for predicting ICU admission, and the ViEWS score for 28-day mortality. However, there is no single scoring system that performs perfectly across all endpoints. Therefore, using a combination of different scores depending on the desired outcomes or developing a new derived scoring system would be a prudent approach.