Pamuk unlubiti (Phenacoccus solenopsıs) (Hemiptera: Pseudococcıdae)'nin laboratuvar koşullarında domates bitkisi üzerinde Cryptolaemus montrouzieri (Coleoptera: Coccinellidae) ile mücadelesi
Control of cotton mealybug (Phenacoccus solenopsis) (Hemiptera: Pseudococcidae) with cryptolaemus montrouzieri (Coleoptera: Coccinellidae) on tomato plant in laboratory conditions
  1. Tez No: 1019450
  2. Yazar: TUĞÇE ÖZEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cryptolaemus montrouzieri, Phenacoccus solenopsis, Biyolojik mücadele, İşlevsel tepki, Sayısal tepki, Yaşam çizelgesi parametreleri, Cryptolaemus montrouzieri, Phenacoccus solenopsis, Biological control, Functional response, Numerical response, Life table
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Entomoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, pamuk unlubiti Phenacoccus solenopsis Tinsley'in domates üzerindeki gelişimi ile bu zararlıya karşı avcı böcek Cryptolaemus montrouzieri Mulsant'ın baskılama kapasitesi, kontrollü laboratuvar koşullarında (27±1°C, %65±5 bağıl nem, 16:8 saat aydınlık:karanlık) altı deneme bileşeni üzerinden değerlendirilmiştir; saksı denemeleri, işlevsel tepki, sayısal tepki, ergin öncesi gelişme, ergin dönem özellikleri ve yaşam çizelgesi parametreleri. Saksı denemelerinde, ikinci dönem nimflere (N2) erken salımlarda iki avcı kullanılması yüksek başlangıç yoğunluğunda bile tam baskılama sağlamış, yumurta paketli ergin dişilere yönelik salımlarda düşük ve orta yoğunluklarda yumurta paketi tahribatı %91'in üzerine çıkmıştır. İşlevsel tepki denemelerinde bütün dönemler Holling Tip II tepki sergilemiş, dönemler arası farkın temel belirleyicisinin avı yakalama süresi olduğu saptanmıştır. Sayısal tepki denemelerinde av yoğunluğu arttıkça besin dönüşüm etkinliği (ECI) yükselmiş, av kullanım verimliliği (AKV) azalmış; 5 ve 10 av yoğunluklarında üreme gözlenmemiştir. Ergin öncesi gelişme süresi yüksek av yoğunluklarında yaklaşık 27 güne inmiştir. Dişi temelli yaşam çizelgesine göre 160 av yoğunluğunda net üreme gücü 115.96, kalıtsal üreme yeteneği 0.0987 gün⁻¹ ve ikiye katlanma süresi 7.02 gün olarak belirlenmiştir. Bulgular, C. montrouzieri'nin özellikle orta-yüksek av yoğunluklarında P. solenopsis'e karşı umut vaadeden bir biyolojik mücadele etmeni olduğunu, ancak laboratuvar sonuçlarının saha denemeleriyle desteklenmesi gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the development of the cotton mealybug Phenacoccus solenopsis Tinsley on tomato and the suppression capacity of the predatory beetle Cryptolaemus montrouzieri Mulsant against this pest were evaluated under controlled laboratory conditions (27±1°C, 65±5% relative humidity, 16:8 h light:dark) through six experimental components: potted-plant trials, functional response, numerical response, pre-adult development, adult-period characteristics and life-table parameters. In the potted-plant trials, the use of two predators in early releases targeting second-instar nymphs achieved complete suppression even at high initial densities; in releases targeting ovisac-bearing adult females, ovisac destruction exceeded 91% at low and medium densities. In the functional response experiments all stages exhibited a Holling Type II response, and handling time rather than attack rate was identified as the main determinant of the differences among stages. In the numerical response experiments, the efficiency of conversion of ingested food increased while prey utilisation efficiency decreased with rising prey density; no reproduction occurred at densities of 5 and 10. Pre-adult development time decreased to about 27 days at high prey densities. According to the female-based life table, at a prey density of 160 the net reproductive rate was 115.96, the intrinsic rate of increase 0.0987 day⁻¹ and the doubling time 7.02 days. The findings indicate that C. montrouzieri is a promising biological control agent against P. solenopsis, particularly at medium-to-high prey densities, although the laboratory results should be validated by greenhouse and field trials.