Optimization based modeling of the impacts of electric vehicles on carbon emission reduction
Elektrikli araçların karbon emısyonu azaltımına etkilerinin optimizasyon tabanlı modellenmesı
- Tez No: 1019516
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SITKI GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon depolama, Karbon emisyonu, Pekiştirmeli öğrenme, Carbon storage, Carbon emission, Reinforcement learning
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Tesisleri Bilim Dalı
Özet
Elektrikli araçların yaygınlaşması tepe talep, şarj maliyeti ve karbon emisyonlarının birlikte ele alınmasını gerektiren önemli işletme sorunları oluşturmaktadır. Bu tez, çoklu enerji sistemi içinde bir elektrikli araç otoparkının karbon odaklı işletimi için, modelsiz pekiştirmeli öğrenmeyi (PÖ), model tabanlı iki aşamalı bir optimizasyon stratejisiyle bütünleştiren hibrit bir karar verme çerçevesi sunmaktadır. Varış/ayrılış zamanları ile başlangıç şarj durumu değerlerini içeren gerçek otopark verileri, 24 saatlik bir dönem boyunca 15 dakikalık çözünürlükte modellenmiştir. Bir Derin Q-Ağı ajanı; şarj durumu, ayrılışa kalan süre, araç sayısı, fiyat sinyali ve şebeke yük göstergesi verilerine dayanarak ayrık şarj eylemleri seçmek üzere eğitilmiştir. Elde edilen politika yapılandırılmış bir veri kümesi biçiminde dışa aktarılır. GAMS ortamında iki aşamalı doğrusal bir model geliştirilmiştir. 1. aşama, temel şebeke yükünü ve elektrikli araç şarjı için kullanılabilir kalan şebeke kapasitesi değerini hesaplamakta; 2. aşama ise bu kapasite içinde enerji maliyeti, güç kapasitesi sınırları, karbon bütçesi ve çoklu enerji sistem işletimi kısıtları altında şarjı planlamaktadır. PÖ'nün önerileri, sapma değişkenleri ve ayarlanabilir ceza katsayısı λ_RL içeren“yumuşak izleme”ile optimizasyon modeline bağlanmıştır. Böylece fizibilite sağlanırken öğrenilmiş davranışa yakınlık korunmaktadır. Çoklu enerji esnekliği, emisyon uyumluluğunu desteklemek amacıyla indirgenmiş Güçten Gaza ve Karbon Yakalama ve Depolama modelleriyle temsil edilmektedir. Sonuçlar, ham şarj profilinin toplam kapasite kısıtlarını ihlal edebildiğini; buna karşılık optimizasyon katmanının fizibiliteyi geri kazandırdığını, karbon kısıtlamalarını uyguladığını ve elektrikli araç şarjını çoklu enerji kaynaklarıyla koordine ettiğini göstermektedir. Duyarlılık analizi; optimizasyon-baskın, geçiş ve PÖ- takipli rejimleri göstermektedir. Bu tez genel olarak, PÖ'nün veriye dayalı bir davranışsal öncül olarak etkili olduğunu; iki aşamalı optimizasyonun ise pratik elektrikli araç otoparkı enerji yönetimi için gerekli fizibilite, karbon uyumluluğu ve operasyonel koordinasyonu sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The rapid growth of electric vehicles (EVs) is placing operational stress on distribution networks, where peak demand, charging cost, and carbon emissions are increasingly coupled concerns. This thesis presents a hybrid framework integrating model-free reinforcement learning (RL) with model-based two-stage optimization for carbon-aware operation of an EV parking lot embedded in a multi-energy system. Real-world parking lot data with arrival and departure times and initial state-of-charge (SoC) values are modeled at 15-minute resolution over a 24-hour horizon. A Deep Q-Network (DQN) agent is trained to choose discrete charging actions from SoC, time-to-departure, presence, a price signal, and a grid-load indicator. The trained policy generates a charging profile exported as a dataset (RLdata) for behavioral reference. In the optimization layer, a two-stage linear model is implemented in GAMS. Stage 1 computes the baseline grid load and the resulting headroom available for EV charging, while Stage 2 schedules EV charging within that headroom subject to energy cost, power-capacity limits, a carbon budget, and multi-energy operation. RL recommendations are coupled through a soft-tracking formulation with deviation variables and a tunable penalty coefficient, λ_RL, which preserves learned behavior when feasible and corrects it when constraints require. Multi-energy flexibility is represented through reduced-form Power-to-Gas (P2G) and Carbon Capture and Storage (CCS) models to facilitate emission compliance. The results show that the raw RL charging profile may violate aggregate headroom constraints, whereas the optimization layer restores feasibility, enforces carbon limits, and coordinates EV charging with multi-energy resources. The λ_RL sensitivity analysis identifies optimization-dominated, transitional, and RL-following operating regimes. Overall, the thesis shows that RL is effective as a data-driven behavioral prior, while two-stage optimization provides feasibility, carbon compliance, and operational coordination for practical EV parking-lot energy management.