Türkiye'de suyun özelleştirilme süreci
Water privatization process in Turkey
  1. Tez No: 1019515
  2. Yazar: PELİN ÜNKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ONGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: yoğunlaşma oranı, özelleştirme, Dünya Ticaret Örgütü Hizmet Ticareti Genel Anlaşması, Dünya Ticaret Örgütü, Su dağıtım sistemleri, Yoğunlaşma, Water, privatization, concentration ratio, World Trade Organization General Agreement on Trade in Services (GATS), World Trade Organization, Water distribution systems, Concentration
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
Özet
ÖZBu tezin amacı ?suyun özelleştirilmesinin yarattığı sıkıntıların vurgulanması? ve bu bağlamda ?suyun kullanımında kamu işletmeciliğinin faydalarının belirlenmesi?dir. Çalışmada dünyada birçok ülkede uygulanmakta olan ?su özelleştirmesi? olgusu GATS anlaşması doğrultusunda incelenmiştir. Yürütülen tez çalışmasında Türkiye su sektöründe yoğunlaşma oranı verileri dikkate alınarak sektörde eksik rekabet piyasası olduğu, özelleştirilmenin toplumsal yararı artırıcı bir etkisinin olmadığı saptanmıştır.Dünya Ticaret Örgütü'nü kuran anlaşmanın ekinde yer alan yasal metinlerden biri olan ?Hizmet Ticareti Genel Anlaşması (GATS), uluslararası hizmet ticaretine ilişkin temel kavram, kural ve ilkeleri ortaya koyan ilk çok taraflı anlaşmadır. Su sektöründe kamu ve özel sektörün rollerinin yeniden belirlenmesine yönelik müzakereler Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve onun Hizmetlerin Mübadelesine İlişkin Genel Anlaşması (GATS) çerçevesinde sürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe purpose of this thesis ?Emphasizing the difficulties created by the privatization of water? and in this context ?to determine the benefits of public management in the use of water?. In the study, the fact of the water agreement which has been implementing in alot of countries in the world, had examined according to GATS agreement. In the conducted study, taking into account the concentration ratio datas, it is confirmed that there is imperfect market in the water sector in Turkey and privatization has no effect on increasing social benefits.?General Agreement on Trade in Services (GATS)? is the first multilateral agreement that it demonstrates basic concepts, rules and policies legally binding set of rules covering international trade in services, and which is one of the legal texts be in the addition of the agreement has established the World Trade Organization. The conferences devoted to the redetermining of roles of the public and private sectors in the water , have been held continuously within the framework of the World Trade Organization ( WTO ) and the General Agreement on Trade in Services (GATS) .The