Okul öncesi çocuklarda oyun yoluyla verilen nazal hijyen eğitiminin etkinliğinin belirlenmesi: Randomize kontrollü çalışma
The effectiveness of play-based nasal hygiene education in preschool children: A randomised controlled trial
  1. Tez No: 1019557
  2. Yazar: GÖZDE PAMUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR AYTEKİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk sağlığı, nazal hijyen, oyun temelli eğitim, özbakım becerileri, Child health, nasal hygiene, play-based education, self-care skills
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, oyun yoluyla verilen nazal hijyen eğitiminin okul öncesi çocukların nazal hijyen sağlama bilgi ve becerilerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışma, İstanbul'da bir devlet anaokulunda 08 Mayıs 2025 - 15 Haziran 2026 tarihleri arasında küme randomize kontrollü deneysel tasarımda yapıldı. Örneklemi araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan 40 okul öncesi çocuk oluşturdu. Kontrol grubuna (n=20) herhangi bir girişim uygulanmadı. Girişim grubuna (n=20) oyun temelli ve uygulamalı olarak yapılandırılmış nazal hijyen eğitim programı uygulandı. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Nazal Hava Basıncı Ölçüm Testi, Nazal Hava Akımı Performans Testi, Nazal Hijyen Bilgi Sıralama Testi ve Nazal Hijyen Beceri Değerlendirme Listesi ile toplandı. Veriler, SPSS 25.0 paket programında uygun istatistiksel testler ile analiz edildi. Etik onay, velilerden bilgilendirilmiş onam alındı ve protokol kaydı (Clinical Trial No: NCT07654673) yapıldı. Son testte girişim grubunun Nazal Hava Basıncı Ölçüm Testi açı ortalamasının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu; Nazal Hava Akımı Performans Testi başarı süresinin ise anlamlı düzeyde daha kısa olduğu belirlendi (p<0.05). Ayrıca girişim grubunun Nazal Hijyen Bilgi Sıralama Testi ve Nazal Hijyen Beceri Değerlendirme Listesi puan ortalamalarının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı (p<0.05). Oyun yoluyla verilen nazal hijyen eğitiminin okul öncesi çocukların nazal hijyen bilgi düzeylerini, burun yoluyla hava basıncı ve hava akımı oluşturma performanslarını, nazal hijyen uygulama becerilerini ve nazal hijyeni bağımsız olarak sağlama düzeylerini geliştirmede etkili olduğu belirlendi. Okul öncesi dönemde çocukların öz bakım ve hijyen becerilerini geliştirmeye yönelik eğitimlerde nazal hijyen eğitimine yer verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effect of play-based nasal hygiene education on preschool children's knowledge and skills related to performing nasal hygiene. The study was conducted using a cluster randomized controlled experimental design in a public preschool in Istanbul between May 8, 2025 and 15 June 2026. The sample consisted of 40 preschool children who met the inclusion criteria. No educational intervention was provided to the control group (n=20), whereas the intervention group (n=20) received a structured, play-based, and practice-oriented nasal hygiene education program. Data were collected using the Descriptive Information Form, Nasal Air Pressure Measurement Test, Nasal Airflow Performance Test, Nasal Hygiene Knowledge Sequencing Test, and Nasal Hygiene Skill Assessment Checklist. The data were analyzed using appropriate statistical tests in IBM SPSS Statistics version 25.0. Ethical approval was obtained, written informed consent was received from parents, and the study protocol was registered (Clinical Trial No: NCT07654673). At post-test, the intervention group had a significantly higher mean angle score in the Nasal Air Pressure Measurement Test than the control group, while the mean completion time in the Nasal Airflow Performance Test was significantly shorter in the intervention group (p<0.05). In addition, the intervention group had significantly higher mean scores in the Nasal Hygiene Knowledge Sequencing Test, and Nasal Hygiene Skill Assessment Checklist compared with the control group (p<0.05). The findings indicate that play-based nasal hygiene education was effective in improving preschool children's nasal hygiene knowledge, nasal air pressure and airflow performance, nasal hygiene practice skills, and ability to perform nasal hygiene independently. It is recommended that nasal hygiene education be incorporated into educational programs aimed at developing self-care and hygiene skills in preschool children.