Afet ve acil durum toplanma alanlarının yeterlilik ve uygunluklarının coğrafi bilgi sistemleri destekli analizi: Malatya merkez örneği
Geographic information systems based analysis of the adequacy and suitability of disaster and emergency assembly areas: A case study of Malatya city center
  1. Tez No: 1019558
  2. Yazar: ZEHRA KALKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN TAHSİN BOSTANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Afet yönetimi, Afetler, Doğal afetler, Disaster management, Disasters, Natural disasters
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'nin coğrafi konumu ve jeolojik yapısı; ülkeyi deprem, sel ve heyelan gibi doğal afetlere karşı yüksek riskli bir bölge haline getirmektedir. Bu risk, toplumsal direnci artırmaya yönelik etkili bir afet yönetim stratejisinin geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Afet yönetiminin en kritik aşamalarından biri de afetlere yönelik hizmet alanlarının doğru ve ihtiyacı karşılayacak şekilde belirlenmesidir. Ancak yaşanan afetler sonucu ortaya çıkan durum, Türkiye'de bunun henüz başarılamadığı göstermektedir. Bu noktadan hareketle bu tez çalışmasında mevcut mevzuat ve yer seçimi yaklaşımları çerçevesinde belirlenmiş olan afet hizmet alanlarının yeterlilik ve uygunluklarının, Afet ve Acil Durum Toplanma Alanları (AADTA) esas alınarak, Coğrafi Bilgi Sistemleri destekli analizlerle belirlenmesi amaçlanmıştır. Daha anlamlı bir sonuç ortaya koyabilmek adına Şubat 2023 depremlerinden önemli ölçüde etkilenen Malatya ilinin kent merkezi çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Ayrıntılı bir literatür ve mevzuat incelemesi sonucunda belirlenen;“Erişilebilirlik, Kapasite ve Yeterlilik Durumu”,“Topografik Özellikler”,“Ulaşım, Teknik Altyapı ve Arazi Kullanımı Durumu”,“Güvenlik ve Çevresel Risk Durumu”ve“Alansal Doluluk ve Kullanılabilirlik Durumu”ana başlıkları altındaki parametreler kullanılarak çalışma alanındaki AADTA'nın yeterlik ve uygunlukları analiz edilerek değerlendirilmiştir. Buna göre; mevcut AADTA'nın 500 m'lik erişilebilirlik mesafesi için çalışma alanındaki ihtiyacın en iyimser durumda ancak %27'sini karşılayabildiği, tanımlı alanlar ve 2.5 (kişi/m2) kullanımı esas alındığında 188808 kişilik toplam kapasitenin 500 m erişim mesafesindeki potansiyel nüfus açısından yeterli olduğu ancak AADTA'lar bazında sadece 2 tanesinin kapasite yönüyle yeterli olduğu, birleşik erişim alanları esas alındığında ise en çok 6 AADTA'nın kapasite yönüyle yeterli olduğu ve ayrıca alansal doluluk, kullanılabilirlik ve diğer parametreler açısında sorun ve yetersizliklerin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey's geographic location and geological structure make it a high-risk area for natural disasters such as earthquakes, floods, and landslides. This risk makes it imperative to develop an effective disaster management strategy aimed at increasing social resilience. One of the most critical stages of disaster management is the precise identification of disaster response service areas to effectively meet operational needs. However, the consequences of recent disasters indicate that this objective has not yet been fully realized in Turkey. Based on this, this thesis aims to evaluate the adequacy and suitability of disaster service areas-identified within the framework of existing legislation and site selection approaches-through GIS-supported analyses, with a focus on Disaster and Emergency Assembly Areas (DEAA). In order to produce more meaningful results, the city center of Malatya Province-which was significantly affected by the February 2023 earthquakes-has been selected as the study area. Following a comprehensive review of the literature and relevant legislation, parameters were established under five main headings: 'Accessibility, Capacity, and Adequacy,' 'Topographic Characteristics,' 'Transportation, Technical Infrastructure, and Land Use,' 'Safety and Environmental Risk,' and 'Spatial Occupancy and Usability.' These parameters were then utilized to analyze and evaluate the adequacy and suitability of the DEAA in the study area. Accordingly, the existing DEAA can meet only 27% of the demand within the 500-meter accessibility radius under the most optimistic scenario. Based on a utilization rate of 2.5 (persons/m²), the total capacity of 188808 is sufficient for the potential population within the 500-meter radius; however, only two DEAA are adequate in terms of capacity individually. When aggregated access areas are considered, this number increases to a maximum of six sites. Furthermore, it was determined that there are significant issues and shortcomings regarding spatial occupancy, usability, and other parameters.