Geastrum fimbriatum fr. ve Geastrum rufescens pers.'in antikanser özelliklerinin araştırılması
Investigation of the anticancer properties of Geastrum fimbriatum fr. and Geastrum rufescens pers
  1. Tez No: 1019567
  2. Yazar: GİZEM GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik aktivite, Mantarlar, Biological activity, Fungi
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kanser, dünya çapında en yaygın görülen ve en yüksek mortalite oranlarına sahip hastalıklar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Mevcut tedavi süreçleri ciddi ve çoğu zaman kaçınılmaz yan etkilerle ilişkilendirilmektedir. Özellikle kemoterapi gibi sistemik tedavi yaklaşımları, yalnızca malign hücreleri hedef almakla kalmayıp aynı zamanda sağlıklı hücreler üzerinde de yıkıcı etkilere yol açarak ciddi yan etkilere neden olmaktadır. Bu durum araştırmacıları hem terapötik etkinliği yüksek hem de yan etki profili daha düşük, doğal kaynaklı alternatif yaklaşımlar geliştirmeye yönlendirmektedir. Doğal ürünlerden elde edilen biyoaktif bileşikler antikanser potansiyele sahip olabilmektedir. Çeşitli mantar türleri geleneksel tıpta yara iyileştirme, bağışıklık sistemi güçlendirme ve kronik hastalıkların destekleyici tedavisi gibi durumlarda yüzyıllardır kullanılmaktadır. Geleneksel kullanımlarından yola çıkılarak mantarların biyolojik aktiviteleri ile ilgili çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Doğada yaygın olarak yetişen G. rufescens ve G. fimbriatum türlerinin sitotoksik aktiviteleri ile apoptoz ilişkili genlerin ekspresyon seviyeleri üzerindeki etkinlikleri ile bir araştırma bulunmamaktadır. Bu tez çalışmasında daha önce araştırılmamış olan bu iki mantar türünün L929 fibroblast hücreleri üzerindeki sitotoksisiteleri, DU-145 prostat kanseri ve HeLa serviks kanseri hücre hatları üzerindeki antikanser potansiyeli ilk kez ortaya konmuştur. Kurutulmuş mantar örneklerinin etanolik ekstraktları Soxhlet aparatı kullanılarak elde edilmiştir. Ekstraktların çeşitli konsantrasyonlarının L929 fibroblast, DU-145 prostat kanseri ve HeLa serviks kanseri hücre hatları üzerindeki sitotoksisiteleri MTT (3-(4,5- Dimethylthiazol-2-yl)-2,5- diphenyltetrazolium bromide) yöntemi ile belirlenmiş ve IC50 değeri istatistiksel olarak hesaplanmıştır. Mantar ekstraktlarının apoptozis ile ilişkili genlerden B-cell lymphoma gene-2 (BCL-xL) ve caspase-3 (Cas3)'ün ekspresyon düzeyleri üzerindeki etkinliği Real-time PCR ile mRNA düzeyinde belirlenmiştir. Çalışmalarda cisplatin pozitif kontrol olarak kullanılmıştır. Real-Time PCR sonuçları ΔΔCT yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. β-actin housekeeping gen olarak kullanılmış ve normalizasyon sağlanmıştır. BCL-xL ve Cas3 genlerinin bağıl mRNA ekspresyon grafikleri kontrol grubuyla kıyaslanarak oluşturulmuş, sonuçların anlamlılığı için t-test gerçekleştirilmiştir. G. fimbriatum etanolik ekstraktının IC50 değerleri L929, DU-145 ve HeLa hücreleri için sırasıyla 44,46 µg/mL, 119,68 µg/mL ve 132,42 µg/mL olarak belirlenmiştir. G. rufescens ekstraktının IC50 değerleri ise L929, DU-145 ve HeLa hücreleri için sırasıyla 167,16 µg/mL, 140,30 µg/mL ve 492,47 µg/mL olarak hesaplanmıştır. G.fimbriatum ve G.rufescens mantar ekstraktları, DU-145 prostat kanseri hücrelerinde Cas3 ve BCL-xL ekspresyonun baskılarken, HeLa serviks kanseri hücrelerinde ise BCL-xL gen ekspresyonunda türe bağlı değişken etkiler ve Cas3 ekspresyonunda kısmi artış göstermiştir. Bu bulgular, mantar ekstraktlarının hücre hattına özgü apoptoz düzenleyici mekanizmaları farklı şekilde etkilediğini ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, bu iki mantar türünün, özellikle de G. fimbriatum'un doğal kaynaklı antikanser ajanların geliştirilmesinde umut vadeden adaylar olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Cancer is among the most prevalent diseases worldwide and remains one of the leading causes of mortality. Existing treatment strategies are often associated with severe and, in many cases, unavoidable side effects. In particular, systemic therapies such as chemotherapy not only target malignant cells but also damage healthy cells, resulting in significant toxicity. Consequently, there is increasing interest in developing alternative therapeutic approaches derived from natural sources that exhibit high efficacy with reduced adverse effects. Natural products are known to contain bioactive compounds with potential anticancer properties. Various mushroom species have been utilized for centuries in traditional medicine for wound healing, immune system enhancement, and as supportive treatments for chronic diseases. Building upon these traditional uses, numerous studies have investigated the biological activities of mushrooms. However, to date, no study has evaluated the cytotoxic effects of G. rufescens and G. fimbriatum, two commonly occurring species in nature, nor their impact on the expression levels of apoptosis-related genes. In this thesis, the cytotoxic effects of these two previously uninvestigated mushroom species were assessed on L929 fibroblast cells, and their anticancer potential was evaluated on DU-145 prostate cancer and HeLa cervical cancer cell lines for the first time. Ethanolic extracts of dried mushroom samples were obtained using a Soxhlet extraction system. The cytotoxic effects of different concentrations of these extracts on L929 fibroblast, DU-145 prostate cancer, and HeLa cervical cancer cell lines were determined using the MTT (3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide) assay, and IC₅₀ values were calculated statistically. The effects of the extracts on apoptosis-related genes, BCL-xL and Caspase-3 (Cas-3), were analyzed at the mRNA level using Real-Time PCR. Cisplatin was used as a positive control. Real-Time PCR data were evaluated using the ΔΔCT method, with β-actin serving as the housekeeping gene for normalization. Relative mRNA expression levels of BCL-xL and Cas3 were compared with the control group, and statistical significance was determined using the t-test. The IC₅₀ values of the G. fimbriatum ethanolic extract were found to be 44.46 µg/mL for L929 cells, 119.68 µg/mL for DU-145 cells, and 132.42 µg/mL for HeLa cells. In contrast, the IC₅₀ values of the G. rufescens extract were calculated as 167.16 µg/mL, 140.30 µg/mL, and 492.47 µg/mL for L929, DU-145, and HeLa cells, respectively. Both G. fimbriatum and G. rufescens extracts suppressed the expression of Cas3 and BCL-xL genes in DU-145 prostate cancer cells. However, in HeLa cervical cancer cells, species-dependent variations were observed in BCL-xL expression, along with a partial increase in Cas3 expression. These findings suggest that the mushroom extracts exert differential effects on apoptosis-regulating mechanisms in a cell line–specific manner. Overall, the results indicate that these two mushroom species, particularly G. fimbriatum, may serve as promising candidates for the development of natural anticancer agents.