ACİL SERVİSE BAŞVURAN KALP YETMEZLİĞİ TANISI OLAN HASTADA İNFERİOR VENA KAVA ÇAPININ NT- PROBNP VE SERUM ELEKTROLİTLERİ İLE KORELASYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ.
EVALUATION OF THE CORRELATION BETWEEN INFERIOR VENA CAVA DIAMETER AND NT-PROBNP AND SERUM ELECTROLYTES IN PATIENTS WITH HEART FAILURE PRESENTING TO THE EMERGENCY DEPARTMENT
  1. Tez No: 1019640
  2. Yazar: ABDULKERİM TOKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL KIVANÇ CEBECİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp yetmezliği, İnferior Vena Kava, NT-proBNP, Elektrolitler, Kreatinin, Acil Servis, Heart failure, Inferior Vena Cava, NT-proBNP, Serum Electrolytes, Creatinine, Emergency Department
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, acil servise kalp yetmezliği tanısı ile başvuran hastalarda inferior vena kava (IVC) çapı ile N-terminal pro-B tipi natriüretik peptit (NT-proBNP) düzeyleri ve serum elektrolitleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, acil servise kalp yetmezliği tanısı ile başvuran hastalar üzerinde yürütülen gözlemsel ve kesitsel bir araştırmadır. Hastaların demografik özellikleri, klinik verileri ve laboratuvar bulguları kaydedildi. Tüm hastalarda yatak başı ultrasonografi kullanılarak inferior vena kava çapı standart ölçüm protokolüne uygun şekilde değerlendirildi. Aynı zamanda NT-proBNP, serum sodyum, potasyum, klor ve kreatinin düzeyleri ölçüldü. IVC çapı ile biyokimyasal parametreler arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular:Çalışmaya toplam 70 kalp yetmezliği hastası dahil edildi. İnferior vena kava çapı ile NT-proBNP düzeyleri arasında pozitif yönlü ancak istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir ilişki saptandı (r=0,16; p=0,197). IVC çapı ile serum sodyum (r=0,07; p=0,542), potasyum (r=0,02; p=0,900) ve klor (r=0,07; p=0,552) düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki izlenmedi. NT-proBNP düzeyleri ile kreatinin arasında ise orta düzeyde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptandı (r=0,44; p<0,001). Sonuç: Acil servise kalp yetmezliği tanısı ile başvuran hastalarda inferior vena kava çapı, konjesyonun değerlendirilmesinde yararlı bir yatak başı ultrasonografi parametresi olabilir. Ancak IVC çapının NT-proBNP ve serum elektrolitleri ile ilişkisi sınırlı olup, tek başına biyokimyasal bozuklukları öngörmede yeterli değildir. NT-proBNP ile böbrek fonksiyon göstergeleri arasındaki anlamlı ilişki, kardiyo-renal etkileşimin klinik önemini desteklemektedir. IVC çapının, biyokimyasal belirteçlerle birlikte değerlendirilmesinin klinik karar süreçlerine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the relationship between inferior vena cava (IVC) diameter and N-terminal pro-B-type natriuretic peptide (NT-proBNP) levels and serum electrolytes in patients with heart failure presenting to the emergency department. Materials and Methods: This observational and cross-sectional study was conducted on patients presenting to the emergency department with a diagnosis of heart failure. Demographic characteristics, clinical data, and laboratory findings of the patients were recorded. In all patients, inferior vena cava diameter was measured using bedside ultrasonography in accordance with a standardized measurement protocol. Serum NT-proBNP, sodium, potassium, chloride, and creatinine levels were also obtained. The relationships between IVC diameter and biochemical parameters were analyzed using Spearman correlation analysis. Results: A total of 70 patients with heart failure were included in the study. A positive but statistically non-significant correlation was observed between inferior vena cava diameter and NT-proBNP levels (r=0.16; p=0.197). No statistically significant correlations were found between IVC diameter and serum sodium (r=0.07; p=0.542), potassium (r=0.02; p=0.900), or chloride levels (r=0.07; p=0.552). In contrast, a moderate positive and statistically significant correlation was detected between NT-proBNP and creatinine levels (r=0.44; p<0.001). Conclusion: Inferior vena cava diameter may serve as a useful bedside ultrasonographic parameter for the assessment of congestion in patients with heart failure presenting to the emergency department. However, the association between IVC diameter and NT-proBNP and serum electrolytes appears to be limited, suggesting that IVC diameter alone may not be sufficient to predict biochemical abnormalities. The significant correlation between NT-proBNP and renal function markers highlights the clinical importance of the cardiorenal interaction. Combined evaluation of IVC diameter with biochemical markers may contribute to more comprehensive clinical decision-making.