Histerektomi yapılan hastalarda ameliyat tekniklerinin (laparoskopik ve vnotes) retrospektif karşılaştırılması
Retrospective comparison of surgical techniques (laparoscopic and vnotes) in patients undergoing hysterectomy
- Tez No: 1019666
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ TUĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: vNOTES, Histerektomi, Laparoskopi, Minimal İnvaziv Cerrahi, vNOTES, Hysterectomy, Laparoscopy, Minimally Invasive Surgery
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kadınlarda en sık yapılan ameliyat olan histerektomi abdominal, vajinal veya laparoskopik yaklaşımla gerçekleştirilebilir. Bu çalışmamızdaki amaç iyi huylu jinekolojik hastalıklar nedeniyle yapılan olgularda Transvajinal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery (vNOTES) histerektominin etkinliğini ve güvenliğini geleneksel laparoskopik histerektomiyle karşılaştımaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya Mart 2021 ve Mart 2022 tarihleri arasında hastanemize vNOTES histerektomi ve laparoskopik histerektomi yapılan 18 yaş üstü hastalar dahil edilmiştir. Peroperatif malignite şüphesi olan hastalar kapsam dışı bırakılmıştır. Operasyon öncesi hastaların endikasyonları, hemoglobin değerleri, demografik özellikleri (yaş, kilo, VKI, parite, gravida) hakkında bilgiler kullanılmıştır. Operasyon süresi ve kan kaybı, komplikasyonları, operasyon sonrası ağrı skorlaması [vizüel analog skalası (VAS)] ve yatış süreleri değerlendirilmiştir. Hastalar postoperatif 1.hafta ve 1.aylarında hasta memnuniyeti değerlendirmesi için Hastanın Global Düzelme İzlenimi (Patient Global Impression of Improvement (PGI I)) ile skorlanmıştır, ağrı ve cinsel ilişki ile ilişkili ağrı, Kadın Cinsel İşlev Ölçeği ([FSFI], 17-19 arası sorular) ile skorlanmıştır. Preoperatif ve postoperatif ölçümler vNOTES histerektomi ve laparaskopik histerektomi grupları arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Toplam 98 histerektomi olgusundan 57 (%58,16)'sinin vNOTES histerektomi, 41 (%41,84) hastaya ise laparoskopik histerektomi yapılmıştır. vNOTES histerektomi yapılan hastalarda ortalama ameliyat süresi 97,63±46,1 dakika iken laparoskopik histerektomide 135,56±35,5 dakika olarak ölçülmüştür (p<0.001). Operasyon sonrası 6.saat ve 24. ssat ağrı skor (vizüel analog skalası, VAS) değerleri sırasıyla vNOTES histerektomilerde 5,05±2,13 ve 2,3±1,82 laparoskopik histerektomilerde ise 6,1±1,64 ve 3,59±1,36 olarak ölçülmüştür (p1<0,010; p2<0.001). Postoperatif 1.gün analjezik dozları ise vNOTES histerektomilerde laparoskopik histerektomilere göre daha az bulunmuştur (p=0,005). Sonuç: Bu çalışmada operasyon süresi, postoperatif VAS skoru ve postoperatif 1. gün analjezik ihtiyacı vNOTES histerektomi operasyonlarında geleneksel laparoskopik histerektomi operasyonlarına göre daha düşük; hastanede kalış süresi, komplikasyon oranları, postoperatif PGI-I ve FSFI ağrı skorları ise benzer bulunmuştur. Bu bulgular histerektomide vNOTES tekniğinin geleneksel laparoskopik teknik kadar başarılı olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Hysterectomy, which is the most common operation in women, can be performed with an abdominal, vaginal or laparoscopic approach. The aim of this study is to compare the efficacy and safety of Transvaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery (vNOTES) hysterectomy with traditional laparoscopic hysterectomy in cases performed for benign gynecological diseases. Materials and Method: Patients over the age of 18 who underwent vNOTES hysterectomy and laparoscopic hysterectomy in our hospital between March 2021 and March 2022 were included in this retrospective study. Patients with suspected peroperative malignancy were excluded. Before the operation, information about the indications, hemoglobin values, demographic characteristics (age, weight, BMI, parity, gravida) of the patients were used. Operation times and blood loss, complications, postoperative pain scoring [visual analogue scale (VAS)] and hospitalization times were evaluated. Patients were scored with the Patient's Global Impression of Improvement (PGI-I) at 1 week and 1 month postoperatively to assess patient satisfaction. Pain and sexual intercourse-related pain were scored with the Female Sexual Function Scale ([FSFI] questions 17-19). Preoperative and postoperative measurements were compared between the vNOTES hysterectomy and laparoscopic hysterectomy groups. Findings: Of 98 hysterectomy cases, 57 (58.16%) patients underwent vNOTES hysterectomy and 41 (41.84%) patients underwent laparoscopic hysterectomy. While the mean operation time was 97.63±46.1 minutes in patients who underwent vNOTES hysterectomy, it was 135.56±35.5 minutes in laparoscopic hysterectomy (p<0.001). Postoperative 6th and 24th hour pain scores (visual analog scale, VAS) values were 5.05±2.13 and 2.3±1.82 in vNOTES hysterectomies, and 6.1±1.64 and 3.59±1.36 in laparoscopic hysterectomies, respectively (p1<0.010; p2<0.001). Postoperative 1st day analgesic doses were found to be lower in vNOTES hysterectomies than in laparoscopic hysterectomies (p=0.005). Results: In this study, operation time, postoperative VAS score and postoperative 1st day analgesic requirement were lower in vNOTES hysterectomy operations compared to traditional laparoscopic hysterectomy operations; the length of hospital stay, complication rates, and postoperative PGI-I and FSFI pain scores were found similar. These findings suggest that the vNOTES technique in hysterectomy is as successful as the traditional laparoscopic technique.