Makine öğrenmesi ve yapay zeka tabanlı manyetik rezonans görüntüleme analizi ile serviks kanserinde inoperabilitenin öngörülmesi
Prediction of inoperability in cervical cancer using machine learning and artificial intelligence-based analysis of magnetic resonance imaging
  1. Tez No: 1019682
  2. Yazar: MELİKE NUR BEDİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE ALDIKAÇTIOĞLU TALMAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İnoperabilite, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Makine Öğrenmesi, Radiomics, Random Forest, Serviks Kanseri, Yapay Zeka, Artificial Intelligence, Cervical Cancer, Inoperability, Machine Learning, Magnetic Resonance Imaging, Radiomics, Random Forest
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, serviks kanseri tanısı alan hastalarda preoperatif manyetik rezonans görüntüleme (MRG) verilerinden elde edilen radiomics özellikleri kullanılarak inoperabilite durumunun makine öğrenmesi yöntemleri ile öngörülebilirliğini değerlendirmek ve görüntü tabanlı kantitatif analizlerin klinik karar verme sürecine olası katkısını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli çalışmaya Ocak 2010–Ocak 2025 tarihleri arasında serviks kanseri tanısı almış ve preoperatif pelvik MRG görüntüleri bulunan toplam 118 hasta dahil edildi. Hastalar operabl (OP) ve inoperabl (INOP) olarak sınıflandırıldı. T2 ağırlıklı aksiyel MRG görüntüleri üzerinden tümör segmentasyonu gerçekleştirildi ve radiomics özellikleri elde edildi. Elde edilen veriler üzerinde makine öğrenmesi analizleri uygulandı. Keşifsel aşamada farklı algoritmalar değerlendirilirken, final analiz için Random Forest ve genelleştirilmiş doğrusal model (GLM) performansları karşılaştırıldı. Model başarısı ROC eğrisi, eğri altında kalan alan (AUC), doğruluk, duyarlılık ve özgüllük ölçütleri ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 118 hastanın 52'si (%44,1) operabl, 66'sı (%55,9) inoperabl grupta yer aldı. İnoperabl grupta tümör boyutları, tümör hacmi ve lokal yayılım bulguları daha yüksek oranlarda izlendi. Keşifsel analizlerde radiomics tabanlı modellerin yüksek ayırt edici performans gösterdiği görüldü. Final model değerlendirmesinde radiomics-only Random Forest modeli en başarılı performansı gösterdi ve yaklaşık 0,79 AUC değerine ulaştı. Elde edilen sonuçlar, yalnızca görüntüden çıkarılan kantitatif özelliklerin dahi inoperabilite ile ilişkili bilgi taşıyabileceğini gösterdi. Sonuç: Serviks kanserinde preoperatif T2 ağırlıklı MRG görüntülerinden elde edilen radiomics özelliklerinin, makine öğrenmesi yöntemleri ile analiz edilmesi inoperabilite öngörüsünde anlamlı performans sağlayabilmektedir. Bu yaklaşımın, özellikle tedavi planlaması ve klinik karar süreçlerinde yardımcı bir araç olarak kullanılma potansiyeli bulunmaktadır. Daha geniş hasta serileri ve çok merkezli doğrulama çalışmaları ile sonuçların desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the ability of machine learning methods to predict inoperability in patients with cervical cancer using radiomics features extracted from preoperative magnetic resonance imaging (MRI), and to investigate the potential contribution of image-based quantitative analysis to clinical decision-making. Materials and Methods: This retrospective single-center study included a total of 118 patients diagnosed with cervical cancer who underwent preoperative pelvic MRI between January 2010 and January 2025. Patients were classified into operable (OP) and inoperable (INOP) groups. Tumor segmentation was performed on axial T2-weighted MRI images, followed by extraction of radiomics features. Machine learning analyses were applied to the extracted data. During the exploratory phase, multiple algorithms were evaluated, whereas Random Forest and Generalized Linear Model (GLM) approaches were compared in the final analysis. Model performance was assessed using receiver operating characteristic (ROC) analysis, area under the curve (AUC), accuracy, sensitivity, and specificity. Results: Among the 118 included patients, 52 (44.1%) were classified as operable and 66 (55.9%) as inoperable. The inoperable group demonstrated higher tumor burden and more extensive local disease characteristics. Exploratory analyses indicated that radiomics-based models achieved promising discriminatory performance. In the final evaluation, the radiomics-only Random Forest model demonstrated the highest predictive performance, reaching an AUC of approximately 0.79. These findings suggest that quantitative imaging features alone may contain clinically relevant information associated with inoperability. Conclusion: Radiomics features extracted from preoperative T2-weighted MRI images and analyzed using machine learning approaches may provide meaningful performance in predicting inoperability in cervical cancer. This approach has the potential to serve as a supportive tool in treatment planning and clinical decision-making. Further validation through larger and multicenter studies is warranted.