Pankreatitli hastalarda beslenme tutumlarının yaşam kalitesine etkisi
The effect of nutritional attitudes on quality of life in patients with pancreatitis
- Tez No: 1019683
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Beslenme Tutumu, Halk Sağlığı Hemşireliği, Pankreatit, Yaşam Kalitesi, Nutritional Attitude, Pancreatitis, Public Health Nursing, Quality of Life
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, pankreatit tanısıyla hastaneye yatırılan hastalarda sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumların yaşam kalitesine etkisini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma, kesitsel ve tanımlayıcı bir tasarımla yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Temmuz 2025-Temmuz 2026 tarihleri arasında Erzurum Şehir Hastanesi Gastroenteroloji Servislerinde pankreatit tanısıyla yatırılan ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 121 hasta oluşturmuştur. Veriler; Hasta Tanılama Formu, Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklem ttesti, tek yönlü varyans analizi,Tukey HSD posthoc testi, Pearson korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular:Hastaların sağlıklı beslenme tutumu puan ortalamasının yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. Yaşam kalitesi alt boyutlarında en düşük puan ortalaması ağrı boyutunda, en yüksek puan ortalaması ise ruhsal sağlık boyutunda genel olarak belirlenmiştir. Sağlıklı beslenme tutumunun; cinsiyet, eğitim durumu, gelir düzeyi, aile tipi ve kronik hastalık varlığına göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Yaşam kalitesinin ise eğitim, çalışma ve gelir düzeyi ile kronik hastalık, ilaç kullanımı ve hastalığın başlangıç zamanına göre farklılaştığı görülmüştür. Yapılan analizlerde; sağlıklı beslenme tutumu ile yaşam kalitesinin fiziksel fonksiyon, ağrı, sosyal fonksiyon ve ruhsal sağlık alt boyutları arasında pozitif yönlü, zayıf düzeyde anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Pankreatitli hastalarda sağlıklı beslenme tutumu ile yaşam kalitesi arasında zayıf düzeyde, pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Sosyodemografik değişkenler kontrol edildiğinde, beslenme tutumu, özellikle Olumlu Beslenme alt boyutu, ruhsal sağlığın anlamlı bir yordayıcısı olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the effect of attitudes toward healthy nutrition on quality of life in patients hospitalized with a diagnosis of pancreatitis. Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted between July 2025 and July 2026 in the Gastroenterology Units of Erzurum City Hospital. The sample consisted of 121 patients who met the inclusion criteria. Data were collected using a Patient Identification Form, the Healthy Nutrition Attitude Scale, and the SF-36 Health-Related Quality of Life Scale. Data were analyzed using descriptive statistics, independent-samples t-tests, one-way analysis of variance with Tukey HSD post hoc tests, Pearson correlations, and regression analysis. Results:The patients' mean healthy nutrition attitude score was high. Among the quality-of-life subscales, the lowest score was observed in the pain dimension, while the highest score was observed in the mental health dimension. A healthy nutrition attitude was found to differ significantly according to sex, educational level, income level, family type, and the presence of chronic disease. On the other hand, quality of life was observed to vary by educational level, employment status, income level, presence of chronic disease, medication use, and time of disease onset. The analyses revealed significant, weak, and positive correlations between healthy nutrition attitude and the physical functioning, pain, social functioning, and mental health subscales of quality of life. Conclusion: In patients with pancreatitis, significant weak positive correlations were identified between healthy nutrition attitude and quality of life. Even after controlling for sociodemographic variables, nutrition attitude, particularly the positive nutrition subscale, was a significant predictor of mental health.