Diyabetik retinopatili hastalarda intravitreal anti-vegf enjeksiyonunun etkisinin ön segment optik koherens tomografi anjiyografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of intravitreal anti-vegf injection on the anterior segment using optical coherence tomography angiography in patients with diabetic retinopathy
  1. Tez No: 1019688
  2. Yazar: RABİA YOKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜBERRA AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, intravitreal anti-VEGF, ön segment OKTA, iris perfüzyonu, limbal vaskülarizasyon, ön kamara açısı, Diabetic retinopathy, intravitreal anti-VEGF, anterior segment OCTA, iris perfusion, limbal vascularization, anterior chamber angle
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, intravitreal anti-VEGF tedavisinin ön segment mikrovasküler ve morfometrik parametreler üzerindeki erken dönem etkilerinin AS-OKTA ile kantitatif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda diyabetik retinopati (DRP) tanısıyla izlenen ve intravitreal anti-VEGF enjeksiyonu uygulanmış 46 hastanın 46 gözü dahil edildi. Enjeksiyon öncesi ve sonrası yeterli görüntü kalitesine sahip AS-OKTA kayıtları bulunan olgular çalışmaya alındı. Yaş, cinsiyet, enjeksiyon uygulanan göz,DRP evresi, HbA1c düzeyi ve sigara kullanım öyküsü kaydedildi. AS-OKTA'da iris perfüzyonu, limbal vaskülarizasyon ve ön kamara açısına ait AOD ile TISA parametreleri değerlendirildi. İstatistiksel analizde uygun testler kullanıldı ve p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında, iris perfüzyonunda superior nazal, inferior temporal ve inferior nazal kadranlarda; limbal vaskülarizasyonda ise yalnızca inferior nazal kadranda anlamlı azalma saptandı. Ön kamara açısı parametrelerinde sadece nazal TISA 500 ve nazal TISA 750 değerlerinde anlamlı azalma bulunurken, diğer açı parametrelerinde anlamlı farklılık izlenmedi. Sonuç: İntravitreal anti-VEGF enjeksiyonu sonrasında DRP'li hastalarda ön segment mikrovasküler yapılarında ve bazı ön kamara açısı parametrelerinde anlamlı değişiklikler ortaya çıkabilmektedir. Özellikle iris perfüzyonu ve limbal vaskülarizasyondaki bölgesel azalma ile nazal TISA değerlerindeki daralma, anti-VEGF tedavisinin ön segment üzerinde de etkili olabileceğini düşündürmektedir. AS-OKTA, bu değişikliklerin değerlendirilmesinde non-invaziv ve yinelenebilir bir görüntüleme yöntemi olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To quantitatively evaluate the early effects of intravitreal anti-VEGF therapy on anterior segment microvascular and morphometric parameters using anterior segment optical coherence tomography angiography (AS-OCTA). Materials and Methods: In this retrospective study, 46 eyes of 46 patients with diabetic retinopathy who underwent intravitreal anti-VEGF injection at the Department of Ophthalmology, Afyonkarahisar Health Sciences University Faculty of Medicine Hospital, were included. Cases with sufficient-quality AS-OCTA images obtained before and after injection were enrolled. Demographic and clinical data, including age, sex, injected eye, stage of diabetic retinopathy, HbA1c level, and smoking history, were recorded from patient files. Iris perfusion, limbal vascularization, and anterior chamber angle parameters including angle opening distance (AOD) and trabecular-iris space area (TISA) were evaluated on AS-OCTA. Appropriate parametric and non-parametric statistical tests were used for data analysis, and a p value of less than 0.05 was considered statistically significant. Results: Comparison of pre-treatment and post-treatment measurements revealed statistically significant decreases in iris perfusion in the superior nasal, inferior temporal, and inferior nasal quadrants. Among limbal vascularization parameters, only the inferior nasal quadrant showed a significant decrease. In the analysis of anterior chamber angle parameters, significant decreases were detected only in the nasal TISA 500 and nasal TISA 750 values, whereas no statistically significant differences were found in the other angle parameters. Conclusion: Following intravitreal anti-VEGF injection, significant changes may occur in anterior segment microvascular structures and certain anterior chamber angle parameters in patients with diabetic retinopathy. In particular, the regional decrease in iris perfusion and limbal vascularization, together with the reduction in nasal TISA values, suggests that anti-VEGF therapy may also affect anterior segment structures. AS-OCTA can be considered a non-invasive and reproducible imaging modality for the evaluation of these changes.