Akıllı gıda ambalajı uygulamaları için polisakkarit temelli antimikrobiyal nanokompozit filmlerin üretimi
Production of antimicrobial nanocomposite films for smart food packaging applications
- Tez No: 1019731
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ UĞUR NİGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Kimya Mühendisliği, Kimya, Polymer Science and Technology, Chemical Engineering, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ambalaj materyalleri, Balkabağı, Biyobozunur polimerler, Pektin, Sürdürülebilir çevre, Packaging materials, Pumpkins, Biodegradable polymers, Pectin, Sustainable environment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Petrol temelli gıda ambalajları, doğada uzun süre parçalanamaz, geri dönüşümü zor ve maliyetli olması nedeniyle çevresel tehdit oluşturmaktadır. Dünya'da gıda ihtiyacının artmasına paralel olarak, sürdürülebilir ambalaj malzemelerine olan talep de gün giderek artmaktadır. Yapılan tez çalışmasında, tarım atıklarını değerlendirmek ve ekonomiye kazandırmak amacıyla balkabağı kabukları atıklarından pektin ekstraksiyonunun optimizasyon çalışması yapılmıştır. Sıcak asidik ekstraksiyon pH:1, T:80 oC, t:120 dakika koşullar altında en iyi %20,18 verimle %54,54 esterifikasyon derecesine sahip, yüksek metoksilli pektin elde edilmiştir. Bu pektinin aljinat ile film matrisi oluşturma davranışlarının incelenmesinin yanında yeşil çay ekstresi (GTE) ve hekzagonal bor nitrür (h-BN) katkı maddeleri eklenmiştir. GTE ve h-BN katkılı filmler, Escherichia coli ve Staphylococcus aureus mikroorganizmalarına karşı antibakteriyel aktivite göstermiştir. Mekanik dayanıklılığı ve termal dayanımı yüksek, antimikrobiyal aktivite gösteren, biyobozunabilen pH'a duyarlı yeşilden kahverengiye renk değiştirebilen akıllı gıda ambalaj filmleri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Petroleum-based food packaging provides an environmental hazard due to its extended decomposition time and the challenges and expenses associated with recycling. Simultaneously with the escalating worldwide need for food, the necessity for sustainable packaging materials is likewise intensifying daily. This thesis presents an optimization study on the extraction of pectin from pumpkin peel waste, aiming to utilize agricultural byproducts and enhance economic contributions. High-methoxyl pectin with a degree of esterification of 54.54% and a maximum yield of 20.18% was extracted under hot acidic conditions (pH 1, T: 80°C, t: 120 minutes). Green tea extract (GTE) and hexagonal boron nitride (h-BN) were added as additives, and the film-forming behavior of this pectin with alginate was examined. Films comprising GTE and h-BN shown antibacterial efficacy against pathogens such as Staphylococcus aureus and Escherichia coli. High mechanical strength, thermal stability, antibacterial activity, biodegradability, pH sensitivity, and the ability to change color from green to brown are all characteristics of smart food packaging films.