Derin ötektik çözücü kullanılarak akıllı ambalaj için biyofilm geliştirilmesi ve uygulamaları
Development and applications of a biofilm for smart packaging using deep eutectic solvents
  1. Tez No: 992635
  2. Yazar: FATMANUR SARITARLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU UYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Gıda Mühendisliği, Biochemistry, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kitosan, akıllı gıda ambalajı, derin ötektik çözücü, pH indikatörü, propolis, biyofilm, Chitosan, smart food packing, deep eutectic solvent, pH indicator, propolis, biofilm
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, tavuk etinin tazeliğinin akıllı ve sürdürülebilir şekilde izlenmesine yönelik, derin ötektik çözücü (DES) esaslı çift tabakalı bir biyofilm geliştirilmiştir. Alt katman, antimikrobiyal özellik kazandırmak amacıyla DES-Propolis sistemi kullanılarak hazırlanmıştır. Üst katman ise, pH duyarlılığı sağlayan Aronya ekstraktı içeren DES-kitosan karışımıyla oluşturulmuştur. Elde edilen filmler fiziksel, kimyasal ve optik özellikleri açısından karakterize edilmiştir. pH 2–11 aralığında belirgin renk değişimleri gözlenmiş ve bu değişimler değerlendirilmiştir. Ayrıca, filmler tavuk eti örnekleri üzerinde tazelik göstergesi olarak test edilmiş; bozulma sürecine paralel renk dönüşümleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak geliştirilen çift tabakalı DES-propolis/Aronya biyofilminin, tavuk etinin raf ömrü boyunca tazeliğini renk değişimiyle izleyebilen, çevre dostu bir akıllı ambalaj materyali olarak potansiyel taşıdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a deep eutectic solvent (DES)-based dual-layer biofilm was developed for smart and sustainable monitoring of chicken meat freshness. The bottom layer was formulated using a DES-propolis system to provide antimicrobial activity, while the upper layer was composed of a DES-chitosan matrix containing Aronia extract to achieve pH sensitivity. The prepared films were characterized in terms of their pHysical, chemical, and optical properties. Distinct color changes were observed across the pH range of 2–11 and quantitatively analyzed using RGB and ΔE measurements. Furthermore, the films were applied to chicken samples as freshness indicators, exhibiting color transitions corresponding to spoilage progression. Overall, the developed DES-propolis/Aronia dual-layer biofilm demonstrates great potential as an eco-friendly smart packaging material capable of visually monitoring chicken freshness throughout storage.