Acil serviste akut kalp yetmezliği düşünülen hastalarda CoDE-HF skorunun tanı koyma performansının eksternal validasyonu
  1. Tez No: 1019749
  2. Yazar: MERVE TOKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALDUN AKOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİR ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut kalp yetmezliği, CoDE-HF, NT-proBNP, acil servis, eksternal validasyon tanısal performans, Acute heart failure, CoDE-HF, NT-proBNP, emergency department, external validation, diagnostic performance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Akut kalp yetmezliği (AKY), acil servise dispne şikayeti ile başvuran hastalarda morbidite ve mortalitesi yüksek, hızlı tanı gerektiren klinik bir sendromdur. Ancak AKY tanısı; semptomların nonspesifik olması, fizik muayene bulgularının sınırlı duyarlılığı ve natriüretik peptitlerin yaş, obezite, renal fonksiyon ve komorbiditelerden etkilenmesi nedeniyle klinik açıdan güçlük yaratmaktadır. NT proBNP'nin tek başına kullanımında ortaya çıkan tanısal gri alan, acil servis pratiğinde önemli bir belirsizlik oluşturmaktadır. Bu nedenle biyobelirteçleri klinik değişkenlerle entegre eden güvenilir tanısal modellere ihtiyaç bulunmaktadır. Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil serviste akut kalp yetmezliği düşünülen hastalarda CoDE HF skorunun eksternal validasyonunu yapmak ve tanısal performansını değerlendirmektir. Yöntem: Bu çalışma, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda yürütülen tek merkezli, prospektif ve gözlemsel bir tanısal değerlilik çalışmasıdır. Acil servise dispne ve akut kalp yetmezliği şüphesi ile başvuran erişkin hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, vital bulguları, komorbid hastalıkları, laboratuvar parametreleri ve görüntüleme sonuçları kaydedilmiştir. Tüm hastalar için CoDE-HF skorları hesaplanmıştır. Akut kalp yetmezliği tanısı, ESC kılavuzları doğrultusunda klinik, laboratuvar ve görüntüleme verileri birlikte değerlendirilerek belirlenmiştir. CoDE HF skorunun tanısal performansı; duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif olabilirlik oranları ile ROC analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 181 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 154'ünde akut kalp yetmezliği tanısı saptanmıştır. AKY tanısı alan hastalarda yaş ortalaması, komorbidite yükü ve NT-proBNP düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. CoDE-HF skorunun ROC analizinde yüksek ayırt edici performans gösterdiği saptanmıştır. Düşük olasılık grubunda negatif prediktif değerin yüksek olduğu, yüksek olasılık grubunda ise pozitif prediktif değerin belirgin şekilde arttığı görülmüştür. CoDE-HF skorunun farklı eşik değerlerinde akut kalp yetmezliğini dışlama ve doğrulama açısından güçlü tanısal performans gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç: CoDE-HF skoru, acil serviste akut kalp yetmezliği düşünülen hastalarda iv tanısal değerlendirmeyi destekleyen, uygulanabilir ve güçlü bir klinik karar destek aracıdır. Özellikle natriüretik peptitlerin tek başına yorumlanmasının güç olduğu hasta gruplarında klinik karar verme süreçlerine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Acute heart failure (AHF) is a life-threatening clinical syndrome associated with high morbidity and mortality among patients presenting to the emergency department with dyspnea. However, the diagnosis of AHF remains challenging because symptoms are often nonspecific, physical examination findings have limited sensitivity, and natriuretic peptide levels are influenced by age, obesity, renal dysfunction, and comorbid conditions. The diagnostic gray zone associated with NT-proBNP interpretation creates significant uncertainty in emergency practice. Therefore, reliable diagnostic models integrating biomarkers with clinical variables are needed. Aim: The aim of this study was to externally validate the CoDE-HF score and evaluate its diagnostic performance in patients presenting to the emergency department with suspected acute heart failure. Methods: This single-center, prospective, observational diagnostic accuracy study was conducted in the Emergency Department of Marmara University Pendik Training and Research Hospital. Adult patients presenting with dyspnea and suspected acute heart failure were included. Demographic characteristics, vital signs, comorbidities,laboratory parameters, and imaging findings were recorded. CoDE-HF scores were calculated for all patients. The diagnosis of acute heart failure was established according to ESC guideline-based clinical, laboratory, and imaging assessments. Diagnostic performance of the CoDE-HF score was evaluated using sensitivity, specificity, likelihood ratios, predictive values, and ROC curve analysis. Results: A total of 181 patients were included in the study, and acute heart failure was diagnosed in 154 patients. Patients diagnosed with AHF had higher mean age, greater vi comorbidity burden, and significantly elevated NT-proBNP levels. ROC analysis demonstrated good discriminatory performance of the CoDE-HF score. The low probability group showed a high negative predictive value, whereas the high probability group demonstrated a markedly increased positive predictive value. Different CoDE-HF thresholds showed strong diagnostic performance for both ruling out and ruling in acute heart failure. Conclusion: The CoDE-HF score appears to be a practical and effective clinical decision support tool for the diagnostic evaluation of suspected acute heart failure in the emergency department. It may particularly contribute to clinical decision-making in patient groups where interpretation of natriuretic peptides alone is challenging.