Investigation on sources of growth for Turkey, 1968-1998
Türkiye'de büyümenin kaynakları, 1968-1998
  1. Tez No: 101975
  2. Yazar: BAHAR BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. ERİNÇ YELDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Sınırların Analizi, Economic growth, Extreme bounds analysis
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE BÜYÜMENİN KAYNAKLARI, 1968-1998 BAHAR BAYRAKTAR Ekonomi Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Erinç Yeldan Temmuz 2001 Bu çalışmanın amacı büyüme ve seçilmiş makroekonomik göstergeler arasındaki korelasyonu Türkiye'de 1968-1998 dönemi içinde değerlendirmektir. İlk olarak, yatırımların, maliye, ticari ve parasal değişkenlerin söz konusu dönem üzerindeki gelişmeleri incelenmiştir. Bunun üzerine bu ekonomik çatı altında, çeşitli makroekonomik değişkenlerle büyüme arasındaki ilişkiye ne kadar güvenebileceğimiz“Sınırların Analizi”yöntemiyle araştırılmıştır ve incelenen değişkenlerin hemen hemen hepsi kırılgan olarak belirlenmiştir. Büyüme modellerinde en cok kullanılan değişkenler içinde sadece beşeri sermaye sağlam çıkmıştır. Bunun yanında konut yatırımları da pozitif ve anlamlı bir şekilde büyüme modeline girmiştir. Ticaret ve mali politika değişkenleri kırılgan bir yapıya sahip olmakla beraber aynı zamanda yatırımlara karşı daha duyarlı çıkmışlardır ve ekonometrik bulgularım para politikası göstergelerinin hem ekonomik büyümeye hem de yatırımlara karşı kırılgan olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION ON SOURCES OF GROWTH FOR TURKEY, 1968-1998 BAHAR BAYRAKTAR M.A. in Economics Supervisor: Professor Erinc Yeldan July 2001 The purpose of this thesis is to analytically evaluate the correlations between growth and selected macroeconomic indicators under the dynamic macroeconomic adjustments of a globalizing developing economy, Turkey, 1968-1998. First, I illustrate the development patterns of investment, fiscal, trade and monetary variables under the post- 1968 path. Within the boundaries of this fragile macroeconomic environment, I discuss how much confidence should one have on the relationship between various macroeconomic indicators and growth. Next, I present the sensitivity analysis for basic growth variables, and fiscal, trade and monetary variables by using a variant of the Extreme Bounds Analysis (EBA). I found that very few economic indicators are robustly correlated with growth rates or the share of investment in GDP. Consequently, among the variables which are always included in the growth regressions, only human capital indicator is robust. Interestingly, in spite of the“dramatic”shift against productive sectors, the share of housing investment is positively and significantly correlated with growth. I found that none of the fiscal and trade indicators that I studied is robustly correlated with growth or the investment share. My econometric investigation further suggests that monetary indicators have not provided a statistically robust impetus on GDP growth.